Palesztin ellentüntető a varsói gettófelkelés emlékünnepségén

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miközben a varsói gettófelkelés 81. évfordulójára emlékező ünnepség zajlott és helyi és külföldi méltóságok álltak az emlékmű körül Varsóban, egy hívatlan alak csatlakozott hozzájuk: egy férfi, aki a palesztin színekkel díszített kapucnis pulóvert viselt.

A férfi virágokat helyezett el az emlékmű talapzatán, majd kibontott egy nagy palesztin zászlót. Az ünnepséget nem sikerült megzavarnia, mert a rendőrök lekísérték a színpadról.

Ahol zsidókról van szó, ott a palesztin ellentüntetők is megjelennek, jeléül annak, hogy nem Izrael, hanem a zsidók jelentik a valódi célpontot.

*

Az évente megrendezett varsói ünnepségre mindig a gettó hőseinek emlékműve előtt kerül sor, amely az egykori varsói gettó területén található, ahol a nácik közel félmillió zsidót tartottak fogva, akiket végül szinte mind meggyilkoltak. Az emlékmű annak a többszáz rongyos, éhező zsidónak állít emléket, akik 1943 áprilisában felvették a harcot a nácikkal – és közel egy hónapon át kitartottak ellenük. A felkelést végül leverték, de a nácikkal szembeni ellenállás leghíresebb szimbóluma maradt.

Az összejövetel idén kisebb volt, mint tavaly, amikor a világ minden tájáról érkeztek vezetők a 80. évforduló alkalmából.

Ennek ellenére a helyi méltóságok és a külföldi kormányok képviselői koszorúkat helyeztek el a helyszínen, és Michael Schudrich lengyel főrabbi imádkozott.

Az idei szertartásra a lengyel és az izraeli kormány között az Izrael és a Hamász közötti háború miatt kialakult feszültségek után került sor, miután e hónap elején megöltek egy lengyel segélymunkást, aki az izraeli hadsereg által megtámadott World Central Kitchen konvoj tagja volt. Miután Izrael lengyelországi nagykövete visszautasította a kritikát, a varsói külügyminisztérium hivatalos megrovásra idézte be. Ezt követően bocsánatot kért a munkás, a 25 éves Damian Sobol haláláért.

JTA

[popup][/popup]