Palesztin bíróság: 15 év kényszermunka „földeladásért”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Október 17-én a Palesztin Hatóság (PH) betlehemi bírósága két palesztint 15 évi börtönre és kényszermunkára ítélt, mert izraeli zsidóknak próbáltak földet eladni.

Ramallah (Forrás: Wikipedia)

Az érvényben lévő palesztin jogszabályok szerint palesztinok nem bonyolíthatnak le ingatlanügyletet izraeli zsidókkal.

A döntésről a Wafa, a PH hivatalos hírügynöksége tudósított, az elítéltek nevének elhallgatásával. Azzal vádolták őket, hogy megpróbáltak „földet kihasítani Palesztinából, hogy azt egy idegen országhoz (értsd: Izraelhez) csatolják”. Bizonyítékul a vizsgálóbíró által beterjesztett anyagok és a PH biztonsági erői által végrehajtott nyomozás szolgált.

Nem ez az első estet, hogy palesztinokat büntettek földeladásért. Júniusban a ramallahi bíróság ugyanezért a „bűncselekményért” hét év kényszermunkával súlyosbított börtönt szabott ki egy férfira. Májusban a nábluszi bíróság két személyt ötévi fegyházra ítélt hasonló vádakkal. A múlt évben három palesztin ugyancsak öt évet kapott Nábluszban.

2018-ban a ramallahi bíróság Essam Aqel palesztin amerikait életfogytig tartó börtönre ítélte, mert a vád szerint házat akart eladni Jeruzsálem óvárosában. Az amerikai kormány nyomására szabadon engedték..

A Hamasz által irányított Gázai-övezetben egy 43 és egy 30 éves helyi lakost ítéltek kötél általi halálra, mert „együttműködtek” Izraellel. Ilyen bűnnek számít, ha valaki készülő terrorakcióról értesíti az izraeli hatóságokat. Sokakat végeztek ki emiatt vagy ingatlan tranzakciók végrehajtásáért.

A Hamasz bíróságának ítéletét követően a Palestinian Center for Human Rights (PCHR) nyilatkozatot adott ki. Elítélték az együttműködést, helyeselték a megtorlást, csupán a halálbüntetést ellenezték.

A palesztin közvélemény általában üdvözli a „földdel kereskedők” és informátorok ellen hozott halálos ítéleteket, és a bírósági döntés nélkül végrehajtott kivégzéseket. Még a palesztin emberjogi szervezetek is láthatóan roppant óvatosan fogalmaznak, amikor ilyen kérdések fölmerülnek. A Hamasz és sok palesztin szerint a béke Izraellel vagy a „cionista ellenséggel” történő bármilyen „együttműködés” hazaárulás, és halállal büntetendő.

Mahmud Abbaszt emiatt árulónak nevezik, mivel a Nyugati-parton a PH biztonsági erői együttműködnek az izraeli hatóságokkal.

A „földkereskedők” és az „együttműködéssel” gyanúsítottak ellen hozott ítéletek mutatják, hogy a palesztinok ugyanolyan messze vannak Izrael elismerésétől, mint eddig –a békekötésről nem is beszélve.

Így vélekedik Khaled Abu Toameh, az egyik legismertebb izraeli arab újságíró a témáról írott cikkében.

Gatestone Institute – Bassa László

Címkék:földeladás, kényszermunka, Palesztin Hatóság

[popup][/popup]