Ötmillió dollár, ingyen lakás, 250 évre garantált jövedelem

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ötmillió dollár készpénz minden jogosult fekete felnőttnek, a személyes adósságok és adóterhek eltörlése, 250 (!) évre garantált legalább 97 000 dolláros éves jövedelem, és San Franciscó-i lakás 1 (egy) dollárért családonként.

Tinisch Hollins, az Afroamerikai Jóvátételi Tanácsadó Bizottság alelnöke

Ez volt néhány a több mint 100 javaslat közül, amelyeket a város által kinevezett jóvátételi bizottság terjesztett elő. A bizottság azzal a kényes kérdéssel foglalkozott, hogy miként lehet jóvátenni a rabszolgaság és a rendszerszintű rasszizmus évszázadait. A San Franciscó-i városi tanács kedden hallgatta meg először a jelentést, és lelkesen támogatta a felsorolt ötleteket, néhányan pedig azt mondták, hogy a pénz nem akadályozhatja meg a várost abban, hogy helyesen cselekedjen.

Több tanácstag azt mondta, meglepődve hallotta, hogy a politikailag liberális San Franciscó-iak ellenzik a javaslatokat. Nyilvánvalóan nincsenek tisztában azzal – állítják a tanácstagok – hogy a rabszolgaság és a rasszista politika következtében a fekete amerikaiak továbbra is az egészségügy, az oktatás és a gazdasági rangsor legalsó fokán állnak, és túlreprezentáltak a börtönökben és a hajléktalanok körében.

“Azoknak a választóimnak, akik elvesztették az eszüket ezen a javaslaton, ez nem olyasmi, amit mi teszünk vagy tennénk más emberekért. Ez olyasvalami, amit a mi jövőnkért, mindenki közös jövőjéért tennénk” – mondta Rafael Mandelman tanácstag, akinek a körzetéhez tartozik a Castro nevű, LMBTQ-szellemiségű negyed.

A decemberben közzétett jóvátételi tervezet országos szinten egyedülállóan részletes és széleskörű. A bizottság nem készített elemzést a javaslatok költségeiről, de a kritikusok pénzügyi és politikai szempontból lehetetlennek minősítették a tervet. A konzervatív beállítottságú Stanford Egyetem Hoover Intézetének becslése szerint a terv a város minden nem fekete családjának legalább 600 000 dollárjába kerülne.

Az, hogy a testület kedden egyhangúlag támogatta a jóvátételt, nem jelenti azt, hogy végül az összes ajánlást elfogadják, mivel a testület szavazhat azok bármelyikének vagy mindegyikének jóváhagyásáról, elutasításáról vagy módosításáról. A végleges bizottsági jelentés júniusban készül el.

Néhány tanácstag korábban azt mondta, hogy a város most nem engedhet meg magának nagyobb jóvátételi kifizetéseket, tekintettel a technológiai ipar visszaesése közepette fennálló mély deficitre.

Tinisch Hollins, az Afroamerikai Jóvátételi Tanácsadó Bizottság alelnöke a fenti kifogásokra reagálva emlékeztette a testületet, hogy szorosan figyelni fogják, mit lép ezután a városi tanács.

A kritikusok szerint a kifizetéseknek nincs értelme egy olyan államban és városban, ahol a feketék soha nem voltak rabszolgák. Az adófizetőknek – mondják –  akik soha nem voltak rabszolgatartók, nem kellene pénzt fizetniük azoknak, akik soha nem voltak rabszolgák.

NBCnews

Címkék:afroamerikaiak, jóvátétel, rabszolgaság, rasszizmus, San Francisco

[popup][/popup]