Összesen 18 méter hosszú volt Chabad-központ alatt ásott alagút

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Napokkal azután, hogy a Chábád Lubavics brooklyni központjának falai kis híján megrepedtek egy elfajult konfliktus nyomán, a New York-i városi hatóságok pontos adatokat közölt a kedélyeket borzoló alagútról.

A komplexum fő zsinagógájával szomszédos épület alatt húzódó illegális földalatti átjáró 18 méter hosszú, 2,4 méter széles és 1,5 méter magas volt.

Az alagút körüli dráma nemzetközi figyelmet keltett, miután hétfőn a fő zsinagóga épületében elszabadultak az indulatok. Miután a Chabad vezetősége megpróbálta betömetni az illegálisan kivájt lejáratokat, az alagútásó szélsőségesek a zsinagóga falait kezdték rongálni.

Kilenc embert letartóztattak, hármat pedig rendbontásért beidéztek. Az alagútépítés és az azt követő zavargások a Chábádon belüli szakadékokat is felszínre hozták és elszabadították az antiszemita összeesküvés-elméleteket az interneten. Az Eastern Parkway 770. szám alatti legendás székház, amely szimbolikus jelentőségű a Lubavicsi haszid mozgalom és globális küldötthálózata számára, hétfő délután óta zárva van.

Az épületkomplexum a Chábád fellegvára, amely a mozgalom néhai vezetőjének, az 1994-ben elhunyt Menachem Mendel Schneerson rabbinak, a legendás „Rebének” az irodájaként szolgált. A Chábád vezetéstől független, szélsőséges csoport, amely az alagutat ásta, állítólag úgy vélte, maga a rebbe adott parancsot az épületkomplexum bővítésére, s az alagút része lett volna ennek a törekvésnek.

A Chábád szóvivői és a hétfői kaotikus jelenetek szemtanúi az alagútásókat a mozgalmon belüli marginális csoportnak nevezték. A Chábád vezetői elítélték az incidenst, és fájdalmukat fejezték ki a zsinagóga bezárása miatt.

Az alagút egy egyemeletes épület alagsorából nyílt, a Chábád központjának fő zsinagógája mögött, ahol a hétfői összetűzés zajlott. A városi építészeti hivatal kedd reggel óta vizsgálja az esetet.

Akik az alagutat ásták, több nyílást is kialakítottak az egyemeletes épület alagsori falain. Nem volt azonnal világos, hogy az alagút mekkora részét ásták ki a földből, és mekkora részét alakították ki már meglévő helyiségekben lévő nyílások kialakításával.

Az alagút, melynek kezdetleges támasztékai voltak, mindenféle engedély nélkül épült. A városi szakhatóság szerint az alagút veszélyeztette a fölötte lévő épületet, valamint egy másik épületet a Kingston Avenue-n. Az Építési Hatóság biztonsági okokból részleges kiürítési parancsot adott ki mindkét épületre.

Nem ez az első vita az épület sorsáról a rivális Chábád intézmények között, amelyek évek óta folytatnak jogi vitát a tulajdonjogról. Az incidens nyomán újból felerősödtek a viták arról, hogy hol és hogyan kellene bővíteni a területet.

Az interneten alaptalan antiszemita összeesküvések is terjedtek, többek között olyan hamis állítások, amelyek szerint a zsinagóga alatti alagúthálózatot gyermekkereskedelemre használták, évszázados antiszemita vérvádakat idézve.

Az alagút üres volt, kivéve földet, szerszámokat és törmeléket – közölte az építésügyi hatóság.

JTA

[popup][/popup]