Orvosverés izraeli kórházakban

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

Május 19-én az izraeli orvosok és asszisztensek egynapos általános sztrájkot hirdettek az ország egészségügyi intézményeiben dolgozók elleni sorozatos támadások miatt.

За что бьют израильских врачей?

Израильские медики просят государство защитить их от родственников пациентов#израиль #медицина #нападение

A jelenséggel a STMEGI izraeli orosz nyelvű internetes csatorna Két káder c. műsora foglalkozott.

A közvetlen okot az szolgáltatta, hogy az előző nap a Palesztin Hatóság (PH) területéről a Scopus-hegyi Hadassa kórházba szállított sebesült arab férfi életét nem sikerült megmenteni. Ezt megtudva az elhunyt családja berontott a kórházba, és ott valóságos pogromot rendezett: feldúlták a reanimációs részleget, és tönkretették az értékes berendezést. Brutálisan bántalmazták az orvosi és ápoló személyzetet. A zsidó altatóorvos súlyos sérüléseket szenvedett. A támadók és a sértettek többsége egyaránt arab volt. Mivel a rendőrség késve érkezett a helyszínre, öt elkövetőt Kelet-Jeruzsálemben kellett fölkutatni és a Palesztin Hatósággal karöltve azonosítani.

A sztrájk hírére a naharijai egészségügyi központban robbant ki incidens, ahová előző éjszaka szállították egy közeli faluban történt közlekedési baleset áldozatait. A rokonság itt is képtelen volt tudomásul venni egy hozzátartozójuk halálhírét. A kirobbant atrocitás nyomán számos őrszolgálatot teljesítő dolgozót kellett súlyos sérülésekkel kezelni.

Május 20-án a Maccabi egészségpénztár Petah Tikva-i gyógyszertárában egy férfi orvosságot akart kiváltani, ám a szükséges plasztikkártyát nem tudta fölmutatni. Javasolták, hogy mobilja appján tájékozódjon a teendőkről, mire minősíthetetlen hangnemben küldte vissza a kiszolgáló személyzetet Oroszországba. A dolog nem fajult tettlegességig, mivel megjelentek a pénztár járőrei. Rendőröket nem hívtak az esethez.

Május 22-én a Beér Seva-i kórház ambuláns osztályán egy páciens gázpisztollyal fújta le a doktort, aki súlyos szemgyulladással szorult ápolásra.

Május 20-án a holoni Wolfsohn kórházban egy arab beteg támadt kezelőorvosára, és dulakodás közben összetörte annak szemüvegét.

Május 24-én egy Raab nevű beduin településen egy női beteg megütötte ápolóját. Mellette ülő férje tétlenül szemlélte az affért, utána viszont követelte a vizsgálat folytatását.

Egy hét leforgása alatt tehát hat súlyos incidens történt.

A feszültségről nyilatkozva Mendelovics egészségügyi miniszterhelyettes rámutatott, hogy az évek múltával a helyzet egyre rosszabb lesz. 2004-ben 47 támadást regisztráltak a mentők ellen, mostanra ez a kétszeresére nőtt.

Az is jellemző forgatókönyv, hogy a rendőrség összecsap az iszlámistákkal, terroristákkal, akik közül a sérülteket kórházban ápolják.

Amikor a pogromlovagok őrizetbe kerülnek, gazdag ismerőseik pénzelnek számukra ügyvédeket. Az érvelés: a stressz, jogos fölháborodás, a közeli hozzátartozók sorsa iránti aggodalom, a bánat vitte rá őket a helytelen magatartásra. A legtöbb esetben pénzbírság, feltételes szabadságvesztés lesz az ügy vége, különösen azért, mert a szemtanúk jobbnak tartják hallgatni.

Ez bátorítja azokat, akik hasonlóan viselkednek. A napokban Ofakim városában egy munkaközvetítő hivatalban inzultálták a munkáját végző hivatalnokot.

Nitzan Horovitz egészségügyi miniszter javasolja, hogy a kórházakban egy beteget csak ketten látogathassanak egyszerre. Minden kórházban rendőrőrsöt állítsanak föl. Határozottabb föllépést várnak el a bíróságoktól és az ügyészségtől.

 

Címkék:agresszió, arab hozzátartozók

[popup][/popup]