Orsolya Gaal – egy brutális gyilkosság és a bokharai zsidó közösség New Yorkban

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Politika

Az amerikai tévéállomások minden nap újabb részleteket közölnek Orsolya Gaal, az 51 éves, Magyarországon született nő meggyilkolásának körülményeiről és a magyar újságok is naponta írnak a brutális, 58 késszúrással elkövetett bűntényről.

Gaál Orsolya egy korábbi képen (jobból a második) férje és annak szülei körében

Az viszont meglepett, hogy a legtöbb magyar híradás nem említette, hogy az áldozat családja a zsidó közösség tagja, méghozzá éppenséggel a bokharai zsidó közösségé, amelyiknek New York Queens negyedében van az egyik központja, éppen azon a környéken, ahol Gaal családja is élt. Úgy tudni, a férj anyai nagyszülei származnak a bokharai közösségből.

Gaál Orsolya 1970. szeptember 12-én született Magyarországon, Balassagyarmaton, ma is ott élnek a rokonai. A Budapest Business School (BBS) hallgatója volt, ott szerzett diplomát. Nem tudni mikor és hogyan találkozott a két évvel idősebb, amerikai zsidó származású Howard Kleinnel, de nyilvánosan elérhető adatok szerint Howard és Gaál 2000-ben New York-ban házasodtak össze.

Klein magas jövedelmű üzletember, jó anyagi körülményeket biztosított családjának. Biztonságos környéken volt a házuk és a család sokat utazott. Két fiuk született, 2005-ben Jamie és 2009-ben Leo. A család járt zsidó közösségi rendezvényekre is, de nincs jele annak hogy Orsolya áttért volna zsidó hitre. A karácsonyt is megünnepelték, ugyanakkor a kisebbik fiú, a 13 éves Leo, éppen a bar micvójára készül.

Úgy tűnt, hogy a család élete egy amerikai álom. Többször is jártak Magyarországon, és Kínától Dél-Amerikáig a világ egzotikus pontjain nyaraltak.

A sajtó azt írja, hogy április 16-án „szeretője gyilkolta meg” Orsolyát. A rendőrség letartóztatta a 44 éves, Guatemalából származó David Bonolát, aki alkalmi munkásként a családnak is dolgozott, és beismerő vallomást tett.  Valószínű, hogy romantikus kapcsolat is volt Gaál és Bonola között, de a család eddig nem nyilatkozott, és az illegálisan Amerikában élő Bonola megnyilatkozásai nem mindig tűnnek hitelesnek.

A eredetileg Közép-Ázsiából származó bokharai zsidók úgy tartják, hogy azon zsidó törzsek leszármazottai, akik sohasem tértek vissza Izraelbe a babilóniai fogságból az időszámítás előtti hatodik században.  Évszázadokig el voltak szigetelve a világ más tájain élő zsidóktól, és szokásaik is különböznek.  A Szovjetunió polgáraiként, Közép-Ázsiában a Holokauszt is elkerülte őket.

Az 1970-es évek elejétől kezdve a bokharaiak többsége kivándorolt a mai Üzbegisztán és Tadzsikisztán területéről és többségük Izraelbe valamint az Egyesült Államokba került. New York és környéke ma mintegy 50 ezer bokharai felmenőjű zsidónak ad otthont.  Többségük asszimilálódott az amerikai etnikai olvasztótégelyben. Legismertebb képviselőjük Lev Levjev, izraeli állampolgárságú milliárdos, gyémántkerekedő.

A Queens-i bokharai zsidó közösség saját tagjának tekintette Gaál Orsolyát, Facebook oldalukon fejezték ki részvétüket a családnak.

[popup][/popup]