Benzinnel tüzet oltani?

Írta: Euronews/Szombat - Rovat: Politika

Izrael szabadon engedett újabb 26 palesztin foglyot. Mindnyájukat több mint 20 évvel ezelőtt ítélték életfogytiglani börtönre izraeliek meggyilkolásáért.

palesztin fogoly

Az egyik palesztin fogoly szabadulása után

A keddre virradóra szabadult palesztinok egy nyári egyezség értelmében térhettek haza. A három év után újraindult közel-keleti béketárgyalások első eredménye volt, hogy Jeruzsálem rábólintott összesen száznégy palesztin rab amnesztiájára.

A palesztin elnök személyesen fogadta az éjfélkor szabadult rabokat. Azt ígérte, hogy addig nem ír alá végső megállapodást Jeruzsálemmel, míg az összes, Izraelben bebörtönzött palesztin haza nem kerül.

tiltakozó izraeli

A palesztin elítéltek által meggyilkolt izraeliek hozzátartozó tiltakoznak

Az első 26 palesztin rab augusztusban került ki a börtönből. A második csoportot októberben engedték el, a harmadikat most – mindahányszor azzal a feltétellel, hogy ha újból Izrael ellen fordulnának, visszakerülnek a rács mögé.

Egy asszony kimondhatatlan boldogságáról beszélt az újságíróknak. A férje 22 év után tért haza, fiaik mostanra megnősültek – mondta -, alig hiszi el, hogy megint együtt a család.

A kiszabadult foglyokat nemzeti hősként ünnepelték Ramallahban. Egyikük azt mondta, hálás azért, hogy hazatérhetett: főleg Mahmud Abbasznak köszöni, hogy kiszabadult. De öröme nem teljes – teszi hozzá -, mert nagyon sok társa továbbra is börtönben sínylődik.

palesztinok

Örömünnep a palesztin oldalon (AFP fotó)

 Eközben izraeliek Benjamin Netanjahu kormányfő hivatalánál tüntettek a palesztin foglyok kiengedése ellen. Az egyik tiltakozó azt mondta, hogy terroristákat szabadon engedni a béke nevében olyan, mintha benzinnel akarnák eloltani a tüzet.

Ahmed Shehadah

Az egyik elítélt, Ahmed Shehadah házát falfestménnnyel díszítik (AFP fotó)

[popup][/popup]