Orbán Viktor: „Mi magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat.”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Ameddig ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt” – ígérte Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben, majd hozzátette: „Mi magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat.” Összefoglaló és kommentár.

Fotó: Földi Imre / MTI

Ma is napirenden volt a tegnapi tüntetés a Parlamentben. Fónagy János került éles szóváltásba Vona Gáborral, majd Rogán Antal is bírálta a Jobbikot.

„Vona szerint az MSZP és a Fidesz láthatóan együtt őrzik az elmúlt huszonkét évben összeharácsolt vagyont, de szerinte ezzel csak még inkább kinyitják az emberek szemét, és megmutatják: csak a Jobbik jelent alternatívát és kiutat. Vona Gábor ezt követően megismételte, hogy az országot az MSZP és a Fidesz tette tönkre, a probléma pedig nem a sárga csillaggal, hanem a sárga csekkel van. Vona szerint, ha a Jobbik hatalomra jut, akkor sem a cigányoknak, sem a zsidóknak nem félniük, de „végre a magyaroknak sem kell majd; mert Magyarország a magyaroké” – fejezte be szónoklatát.

Fónagy János államtitkár reagált a kormány oldaláról. Elöljáróban kijelentette, hogy Vonát csak a parlamenti konvenciók miatt nevezi „tisztelt frakcióvezető úrnak”. Fónagy ezt követően a sárga csekkekről, pontosabban az energiaárakról és azok kormányzati féken tartásáról beszélt. Az államtitkár szerint az Orbán-kormány intézkedett a családok terheinek könnyítéséről.

Fónagy János ezt követően kijelentette: Gyöngyösi Márton bocsánatkérése kevés. „Képzelje el, ha Szálasi Ferenc bocsánatot kért volna, akkor mit mondott volna? Ez, amiről Ön előbb beszélt, 1920-ban kezdődött. Vannak történelmi előzményei, nem Önök, nem az Ön társai az elsők. Történelmi előzményei, tapasztalatai és áldozatai vannak. Ilyen mondatok után került sor arra is. Vegye figyelembe, hogy a szavak politikai kivagyiságnak tűnnek, de sok százezer ember szenvedése és értelmetlen halála van mögötte” – fogalmazott a politikus.

Fónagy ezt követően kijelentette: nem kettős állampolgár. „Nem vagyok hívő. Apám, anyám zsidó. Ebbe születtem. Nem választhattam. De Önök még igen” – fogalmazott Fónagy János, vastapsot kiváltva” – foglalta össze a történteket a Népszabadság. Vona beszédén az MSZP és a DK nem volt jelen a teremben, bojkottálták a Jobbik elnökének felszólalását.

Ezután Rétvári Bence a kormány részéről, Szabó Tímea az LMP, Harangozó Tamás az MSZP és Molnár Csaba a DK nevében foglalt állást a neonáci-ellenes tüntetés nyomán. Az LMP szónok értékelte a közös kiállást, a szocialista szónok konkrét tetteket sürgetett. Baloldali és jobboldali szónokok egymást vádolták a Jobbikkal való együttműködésért, illetve a Jobbik térnyeréséért. Tisztességtelen és aljas a sárga csillaggal provokálni – oktatta ki Rogán Antal Fidesz frakcióvezető a szélsőjobboldali pártvezért.

Steiner Pál (MSZP) a tüntetés kapcsán idézte a Jobbikos Gyöngyösi javaslatát a zsidók listázásáról, majd Németh Zsolt külügyi államtitkár válaszát idézte. Szerinte túl puha volt az államtitkár, amikor csak annyit mondott, hogy nem támogatja az ilyen lista összeállítását. Steiner szerint Németh gyáva volt, nem alkalmas a feladata elvégzésére, a miniszterelnök váltsa le.

Orbán Viktor visszautasította az államtitkárát ért kritikát. Mint mondta, Németh Zsolt egész pályafutása során kiállt a kisebbségek és elnyomottak mellett. Megköszönte Rogán Antalnak, hogy képviselte a kormányoldalt a vasárnapi tüntetésen. Orbán egyetértett abban, hogy vállalhatatlan volt a Jobbikos Gyöngyösi felvetése. „Ameddig ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt” ígérte, majd hozzátette „Mi magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat.” Felszólalását hosszú taps követte.

***

Az egy hete történt neonáci felszólalás óta számos fórumon sürgették a miniszterelnök nyilvános kiállását, mely most bekövetkezett. Jó félévvel ezelőtt, amikor a szélsőjobboldali párt szónoka a tiszaeszlári vérvádat melegítette fel beszédében, a mostanihoz hasonló sürgetések nyomán, a miniszterelnök egy hét után, a parlamentben ítélte el az antiszemita gyűlöletkeltést.

Tíz évvel ezelőtt, 2002. január 18-án volt már rá példa, hogy zsidó szervezetek részt vállaltak az antiszemitizmus-elleni demonstrálás célját is szolgáló nagygyűlés megszervezésében a budapesti gettó felszabadulásának évfordulóján, a Parlament előtt, melyen a zsidó közösség képviselői mellett jobb és baloldal szónokai egyaránt szerepeltek, igaz, a megosztott nyilvánosság akkor sem fogadta egyértelműen a közös megmozdulást. Akkor felolvasták Mádl Ferenc köztársasági elnök levelét, Budapest SZDSZ-es főpolgármestere, Demszky Gábor és a Fidesz vezette kormány külügyminisztere, Martonyi János szólalt fel, valamint Kardos Péter főrabbi, és lapunk főszerkesztője, Szántó T. Gábor beszélt.

A tüntetések és egy-egy miniszterelnöki felszólalás önmagában persze nem old meg semmit. A kormánynak a hétköznapokban is fel kellene lépnie a szélsőjobboldali eszmék térnyerésével szemben. Nyírő, Wass és Szabó Dezső beemelése az iskolai tananyagba, az újjáéledő Horthy-kultusz – mellyel szemben a kormány nem foglal állást, sőt kormányzati politikusok helyenként támogató gesztusokkal bátorítják azt –, az Európai Unió elleni szabadságharc, a kormányhoz hű jobboldali sajtó olykor szélsőjobb felé hajló, s néha nyíltan antiszemita írásai azt a benyomást keltik, hogy a jobboldal versenyt fut a szélsőjobboldali szavazókért, gesztusokat tesz feléjük, így remélve legyőzni a neonáci Jobbikot.

Ez azonban – bízunk benne – korántsem az egyetlen módszer. Mert a kormányzat gesztusai maguk is kultúrát teremtenek, és a felkorbácsolt nacionalizmus szellemét nehéz visszatömködni a palackba, ahonnan kiszabadult.

Az egészséges nemzettudatért azonban a baloldalnak is újra kell gondolnia a maga történelemképét, hangsúlyait, a határon túli magyarsággal kapcsolatos megnyilvánulásait.

A jogállam és a demokratikus normák megerősítése, konszenzus kialakítása az alapvető nemzeti kérdésekben, bal- és jobboldal egymással szembeni vitakultúrájának civilizálása, rendszeres közös, világos és egyértelmű állásfoglalása a szélsőséges eszmékkel szemben és az európai értékek mellett többet érne.

[popup][/popup]