Online antiszemiták örvendeznek, hogy a Twitter Elon Musk tulajdonába került

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Új zsidóellenes hashtag kampányt hirdettek meg az online antiszemiták, akiket fölbátorították Kanye West legutóbbi antiszemita tirádái, valamint Elon Musk ígérete, hogy lazít a Twitter tartalom-moderációs politikáján.

Egy anonim fölhasználó a gyűlöletet hirdető 4chan közösségi csatornán szólalt meg: „Most hogy Elon lett a tulaj, ideje hogy bedobjuk magunkat… két nap alatt olyan káosz lesz a Twitteren; addig üssük a vasat, amíg meleg.”

A 4chan javaslat a következő volt: az antiszemita tartalmú üzeneteket #TheNoticing hashtaggal ellátva tegyék föl a Twitterre, különösen azokat, amelyek azt a náci véleményt hangoztatják, hogy a zsidók titkos machinációk révén uralják a világot.

Seth Rogen zsidó színész hívta föl 9,4 millió követője figyelmét a #TheNoticing hashtag kampányra. Azután gyorsan levette a tweetjét, talán mert a zsidók figyelmeztették, hogy lépésével csupán ráerősít a gyűlölet-üzenetek áradására.

Figyelembe véve, hogy a Twittert előszeretettel használják vezető politikusok, média szereplők és hírességek, a Musk-féle felvásárlást feszült figyelem fogadta. A zsidóság körében sokan fejezték ki a aggodalmukat.

Jonathan Greenblatt, az Anti Defamation League (ADL, a legnagyobb amerikai zsidó antirasszista szervezet) ügyvezetője pénteken nyilatkozatot adott ki, amiben rámutatott: az, hogy Musk üdvözölte Kanye West rappert, akit több csatornáról letiltottak, nem sok jóval kecsegtet. „Attól tartunk, hogy a korábbiakhoz hasonlóan az a trend érvényesül, hogy a marginalizált közösségek kiszorulnak, és a rasszista és antiszemita tartalom érvényesül.”

Musk a vásárláskor ígéretet tett arra, hogy enyhít a Twitter cenzúrázási politikáján. A befektetőknek címezve kijelentette, hogy a kiegyensúlyozott működés a szólásszabadságot jelenti és mindenkit szívesen fogadnak.

„Célunk olyan digitális városi piactér, ahol különböző vélemények széles skálája egészségesen ütközik. Mindez nem jelenti azt, hogy bármilyen nézet következmények nélkül hirdethető.”

Mégis számos Twitter fölhasználó, köztük zsidók, fontolgatja, hogy elhagyja a platformot, vagy legalább is elvárja, hogy befogadóbb, vagy elfogadhatóbb legyen.

Ari Solomon felhasználókommentje Musk hatalomátvételéről: „Hűha! A csatorna a gyűlölet melegágya lesz, főleg az antiszemitizmusé.”

JTA – Bassa László

Címkék:ADL, antiszemitizmus, Elon Musk, Kanye West, Twitter

[popup][/popup]