Önkéntes temető-takarítók – Kozma utcai viták

Írta: Bóka B. László - Rovat: Hagyomány, Politika, Történelem

A Kozma utcai temető igazgatójával készült beszélgetés után, most bemutatjuk a temetőben dolgozó Zsidó Temetők Barátai Nonprofit Kft-t és annak Budapesten élő egyik vezetőjét, Pintér Marc-ot. 

Pintér Marc

A szervezet 2016-ben jött létre. Két alapítója az amerikai Michael Perl és a svájci-magyar Pintér Marc. A magyar tulajdonos szerint azért hoztak létre non-profit kft.-t és nem alapítványt, mert utóbbi bejegyzése rendkívül hosszadalmas. A szervezet azonban, melynek célja a Kozma utcai temető megmentése, cégformája ellenére jótékonysági szervezet, éppen úgy, mintha egy alapítvány lenne. Az alapítók nem sokkal később az Egyesült Államokban és Kanadában is bejegyeztek egy-egy alapítványt, azért, hogy aki onnét szeretne adományozni, annak összegét le tudja vonni ottani adójából. Pinter Marc szerint azért volt szükség a tengerentúli alapítványokra, mert az adományok legtöbbje az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából érkezik, Magyarországról elenyésző összegű adomány folyik be. (A szervezet weboldala itt található.)

Képeinken a letisztított sírok láthatók (Forrás: a Zsidó Temetők Barátai Nonprofit Kft. honlapja)

Pintér Marc azt mondja, kezdeményezésükre a valódi munka tavaly indult meg a temetőben. Az alapító szerint pontatlan azt állítani, hogy nincsenek önkénteseik, ugyanis jelenleg is 30 regisztrált önkéntesük van. Kétségtelen tény, teszi hozzá, sokkal kevesebben jelentkeztek önkéntes munkára, mint azt kezdetben remélték. Az önkéntesek jobbára 60 körüli vagy idősebb hölgyek, akik érthető okoknál fogva nem végezhetnek kemény fizikai munkát, magyarázza Pintér Marc. Az önkéntesek, folytatja, nem jönnek rendszeresen és ez rendben is van, ezért önkéntesek, nincs velük szerződése a kft-nek, vagyis, ha nem jönnek, senki nem tehet nekik szemrehányást. Általában, amit csinálnak, az egésznek csupán kis százaléka, ráadásul a munka nagyobb részét (veszélyes fizikai munkát), amit láncfűrésszel, motoros fűkaszával, aprítógéppel végeznek, nem végezhetik önkéntesek.

Az alapító elismerte, jelenleg a temetőben a kft. napi bérért foglalkoztatott betanított munkásai dolgoznak jobbára tapasztalat és gyakorlat nélkül, de kérte, hadd pontosítsa az általános képet. Pintér Marc azt mondja, a Kozma utcai temetőben nagyjából 100 éve nem volt semmiféle átgondolt karbantartás. Szerinte nem véletlen, hogy a legtöbb panasz azért érkezett és érkezik a BZSH-hoz, hogy mennyire áldatlan állapotok uralkodnak a temetőben. Azt mondja, amikor először meglátta a temetőt, olyan érzése volt, mintha erdőben sétálna. Miután elkezdték a munkát és az egyik parcellában már kiirtották az erdőt, azzal szembesültek, hogy a sírkövek 20%-a le volt dőlve. Szerinte ezt most megpróbálják úgy beállítani, mintha ők döntötték volna le a sírokat. Hozzáteszi, kár volna tagadni, az embereik is megrongáltak néhány sírt, de csupán néhányat.

Rákérdeztem, mi volt a legelső dolog, amit megérkezésükkor csináltak, mire Pintér Marc azt mondja, két kertészmérnökkel kimentek a temetőbe és az egészet GPS segítségével felmérték. Ekkor derült ki, hogy a Kozma utca 77 hektár és nem 23, mint ahogyan azt néhányan állítják. Számításaik szerint 200 ember egy év alatt tudná teljesen rendbe tenni a temető teljes területét vagy másképpen fogalmazva 50 ember négy év alatt.

Az alapító példaképpen megemlítette, volt a temetőnek egy kínai ágaprítója, amit még a BZSH vásárolt, de nemigen dolgoztak vele. Jelenleg a temető egy modern, Jensen márkájú ágaprítót bérel, a kft. pedig vett egy teherautót, amellyel vontatni tudják azt, amely így a kocsi platójára fújja a faaprítékot. A megállapodás szerint a nonprofit kft. a munkaerőt adja és a teherautóhoz az üzemanyagot, az ágaprító üzemanyagát a BZSH fizeti. Azt mondja, tavaly összesen három parcellát tettek rendbe. Ráadásul sokáig el voltak zárva a parcellákat körülvevő utak is, hiszen az ágakat oda hordták ki, és a gép ott aprította fel.

Rákérdeztem az órabérekre is, mire az alapító azt mondja, kisebb óradíjakkal kalkuláltak, mint a reális magyar valóság. Elmondja, az egész temető felújítása több százmillió forintba kerülne, ennyi pénz azonban vélhetően soha nem fog rendelkezésre állni. Ez az oka annak, mondja, hogy segédmunkásokkal dolgoznak, egy végzett kertész túlkvalifikált volna ehhez a munkához. Sajnos hiba mindig történik, mondja, de ha ők okozzák a kárt, azt helyre is hozzák. Állítása szerint eddig harminc sírt kell rendbe hozniuk. Úgy véli, egyetlen sír, vagy akár csak egy váza sérülése is sok, de látni kell, hogy az általuk megtisztított parcellákban több mint 16 ezer sír található. Ehhez képest, mondja, a harminc elenyésző szám, és természetesen rendbe fogják hozni őket. Hozzáteszi, ez a munka ára, másképp nem lehet megcsinálni.

A temető igazgatója, Streit Sándor kérte őket, vetem közbe, a munka megkezdésekor készítsenek fotókat. Kezdetben készítettek is, feleli, de hamarosan kiderült, nem működik. Ha ugyanis az ember bemegy egy olyan parcellába, amely még szinte érintetlen, semmi mást nem lát a fotón, mint burjánzó növényzetet. Olyan, mintha erdőt fotóznának, a sírok egyáltalán nem látszódnak. Ha egy hónappal később, hirtelen lesz egy eltört sírkő, képtelenség összehozni a kettőt, mármint a munka megindulása pillanatában készített fotón látható zöld növényzetet és a későbbi, növényzet nélküli sérült sírt. Ezért nem megoldás a fotózás, szögezi le.

Mindent igyekeznek megmozgatni, példaképpen említi meg, hogy a kezdet kezdetén kerestek egy embert a kertészek között, aki elvállalja majd a főnöki teendőket, természetesen pénzért. Ő lett volna az, aki az általuk hozott embereket koordinálja, irányítja és utasítja, de senki nem vállalta.

Elmeséli, több hónapig tartott, míg elhelyezhettek egy plakátot a temető bejáratánál, hogy adományokat és önkénteseket várnak, ellenben ugyanezt a plakátot a Dohány zsinagóga készségesen és azonnal kihelyezte. Pintér Marc azt mondja, szerencsére ma már egyre többen keresik őket külföldről. Leggyakrabban amiatt, hogy egy sírt találjanak meg és fotózzák le. Nem titkolja, egy sírt 100 dollárért fotóznak le, viszont minden kapott 100 dollárt a temető felújítására fordítanak. Eddig a cégnek Pintér Marc szerint 100 adományozója van, ezek elsöprő többsége külföldi, csupán néhány magyar. Ez 22 millió forintot jelent, amiből 17 milliót már el is költöttek. Hozzáteszi, sem állami, sem magánszervezettől egyetlen fillér támogatást sem kaptak, mint ahogyan a Mazsihisztől és a BZSH-tól sem.

Kíváncsiságból megkérdezem, vajon mennyibe kerülne pontosan szerinte a temető teljes felújítása. Pintér Marc azt mondja, ha csak 1500 forintos órabérrel számolna, amiért ma már szinte senki nem dolgozik, akkor az 300 millió forintot jelentene. Ha a munkával egy profi kertészeti céget bíznának meg, árajánlatuk majdnem biztosan 1 milliárd forint körüli összeg lenne.

Végül arról faggatom, miért vágott bele ebbe az egészbe. Egyszerű, mondja, szülei és minden felmenője a Kozma utcai temetőben van eltemetve. Évente néhányszor kilátogatott a temetőbe, akkor szembesült az ottani állapotokkal. Úgy gondolja, a Kozma utcai temető a múlt bizonyítéka, azt bizonyítja, igenis volt holokauszt. A könyvek, a filmek szerinte virtuálisak, ezek a sírok azonban valóságosak, ahogyan a bennük nyugvók sorsa is az. És ez a temető, Pintér Marc szerint, egyszersmind azt is bizonyítja, milyen gazdag zsidó élet volt Budapesten a háború előtt. Nem engedhetjük meg, zárja a beszélgetést, hogy ez a fontos történelmi bizonyíték elpusztuljon.

***

A Kozma utcai temetőben zajló visszaélésekről – abban az időben, amikor Zoltai Gusztáv volt a BZSH és a Mazsihisz ügyvezető igazgatója és Karádi Gábor a temető vezetője – számos oknyomozó riport íródott, egyebek közt a Szombat, a Magyar Narancs és az Index hasábjain.

Szabálytalan sírhelyvásárlások, „fekete temetések”, hamis számlákra kifizetett milliók, megengedhetetlen összefonódások a vezetés és sírköves vállalkozók között, gyanús hátterű sírkőrongálások, melyek tetteseit soha nem találták meg – mindezek igen rosszhírű intézménnyé tették a Kozma utcai temetőt. A visszaélések nemcsak a jogszabályokat, hanem a zsidó vallási törvényeket is megsértették.

A Zoltai-féle gazdasági menedzsment amúgy is rosszhírű volt, de a temető még ezen belül is „kiemelkedett”. A gyászolók rossz lelkiállapota mellett sokszor azzal is visszaéltek, hogy a hozzátartozók nem ismerik a zsidó hagyományokat, nem jártasak a zsidó közösség működésében.

A régi vezetés távoztával javult a helyzet, nem érkeztek a fentihez hasonló baljós hírek a temető környékéről. Összefonódásokról azonban ma is tudunk – Streit Sándor temetőigazgató fia érdekelt az egyik sírköves cégben – s egy szubkultúra amúgy sem változik meg egyik napról a másikra.

Így állhat elő a furcsa helyzet, hogy temetőben a karbantartás feladatait nem a temető fizetett alkalmazottai végzik, hanem egy amerikai önkéntesek által szervezett nonprofit kft.

A jelenlegi helyzet önmagában hordozza, hogy a temető bérből élő vezetése és az amerikai szervezők menedzselte nonprofit kft. – finoman fogalmazva – bizalmatlanul méregetik egymást.

A nonprofit kft. azért is jelent „fenyegetést” a temető vezetésére, mert kezdeményezéseikkel, aktivitásukkal bizonyíthatják, hogy – az olykori hibák ellenére is – lehet érdemi eredményt elérni a temetőgondozásban, a családok által kifizetett sírok javításán túlmenően is.

A kft egyidejűleg három parcella felújítási munkálatait végzi, kizárólagosan. Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg ők az egyik parcellában dolgoznak, oda a temető munkatársai nem teszik be a lábukat. Így nem lehet vita, hogy az esetleges károkért ki a felelős.

A Kozma utcai temetőnek összesen 11 munkatársa van, adminisztratív dolgozókat és sírápolókat is beleszámítva. A temetőnek hivatalosan nincs és nem is volt soha hivatalos büdzséje, ehelyett a BZSH Chevra Osztályának van éves költségvetése az összes budapesti zsidó temetőre, mégpedig 150 millió forint. Így a Kozma utcai temető igazgató valóban nem tudja, mennyi az költségvetése. Gyakorta előfordul, hogy a BZSH közvetlenül segíti ki őket.

(A szerk.)

Temető vagy erdő? című riportunk a Szombat 2020 januári számában jelent meg. A riport első része itt olvasható.

 

Címkék:2020-01, Kozma utcai temető, Pintér Marc, Zsidó Temetők Barátai Nonprofit Kft.

[popup][/popup]