Önkéntes impressziók

Írta: Deim Éva & Goldschmidt Liza - Rovat: Politika

Két pesti nő az izraeli hadseregben

A Facebook-on találkoztunk a felhívással: önkéntesek jelentkezését várják az izraeli hadseregbe.

se-front7a

Képünk illusztráció

Habár keveset tudtunk az önkéntes programról, mégis szívesen jelentkeztünk. Egyikőnk már több évet töltött Izraelben, és most arra vágyott, hogy januárban az itthonihoz képest valami nagyon más elfoglaltsága legyen a megszokottól. Mi más legyen ez, ha nem az izraeli hadsereg? Másikunkat régóta tartó érdeklődés és kíváncsiság vezette. Munkánk sajátosságából adódóan csak két hetet tudtunk vállalni.

A kellő információkkal ellátva január 12-én elrepültünk egy kis (16 fős) csoporttal együtt. A Ben-Gurion repülőtéren két fiatal, lelkes madricha várt minket és elvittek a bilui ejtőernyős katonai bázisra. Ott nyolcfős, emeletes, nyikorgó vaságyakkal, két kis vasszekrénnyel, egy olajradiátorral valamint elsötétített ablakokkal felszerelt kicsinyke szobákban szállásoltak el minket. Azaz, a körülmények első, második és a sokadik látásra is puritánnak tűntek. Viszont meleg, „szagos” katonai hálózsákokban aludtunk. A fürdőszoba az épület másik részében volt, ahol az eldugult lefolyó egy héten keresztül némi nehézséget okozott.

Hétfőn reggel az önkéntesekért felelős katonatiszt kezdeményezett egy rövid beszélgetést a bázison belüli szabályokról. Elmondta, hogy ez egy logisztikai bázis elég, ha ennyit tudunk, fegyverrel nem fogunk találkozni. Továbbá értékelné, ha nem beszélnénk politikáról és nem készítenénk fényképeket sem katonákról, sem az autók rendszámáról, sem különböző írásos anyagokról és tereptárgyakról.

Ezután kisebb csoportokban kezdődött a valódi munka: katonai egyenruhákba bújtunk és az elkövetkező napokban csütörtök délig különböző raktárakban dolgoztunk: térképeket, katonai egyenruhákat hajtogattunk és válogattunk, zubbonyokat és katonai hálózsákokat hajtogattunk  és csomagoltunk, valamint tölténytárakat és egészségügyi felszereléseket fóliáztunk. Minden reggel részt vettünk a zászlófelvonáson, megtanultuk a Hatikvát, este pedig a madrichák vezetésével tematikus programjaink voltak. Megemlékeztünk Ariel Saronról (akinek akkor volt a temetése), megtanultuk a héber abc-t, és volt két aktívan szolgáló katona vendégünk is.

sarel

Képünk illusztráció

Ha a kvártély nem is, az étkezés fantasztikus volt! Válogathattunk különböző humuszok, saláták, halak, pástétomok, húsok, levesek, friss gyümölcsök, joghurtok közül.  Hétvégén tel-avivi szállásunkra vittek minket, ahol más nemzetbéli önkéntesekkel is megismerkedtünk, akik Franciaországból, Svájcból, Olaszországból valamint Dél-Afrikából érkeztek. Ők más katonai bázisokon dolgoztak. A hétvége így szabad volt csütörtök déltől vasárnap reggelig és felfedezhettünk mindent, amit csak akartunk. Találkozhattunk ismerősökkel, rokonokkal, kirándulhattunk. A szállás a tengertől kb. 500 méterre volt, egy Yaffóhoz közeli partszakaszon, ahová sűrűn jártunk.

Csoportunk nagyobb része nőkből állt, akiknek úgy a fele nyugdíjas lehetett, másik fele viszont tanuló ill. szellemi szabadfoglalkozású volt, az ország különböző részeiről. Azaz vegyes életkorúak és érdeklődésűek találkoztak ott. Voltak közöttünk zsidó származásúak, katolikusok, evangélikusok, a Hit gyülekezet tagjai és egyházon kívüliek. Ez így is volt életszerű. Együtt aludtunk, együtt étkeztünk, együtt dolgoztunk, együtt mentünk felfedező útjainkra, tanultunk, nevettünk és élveztük a napsütést.

Számtalan konfliktus adódhat egy ilyen helyzetben. Jó volt megtapasztalnunk, hogy a nagy konfliktuskezelési stratégiák közül a kompromisszumkeresés volt az, amit ösztönösen képviseltünk. Mindnyájunkban működött a társas intelligencia, bár adódtak nehéz helyzetek, mint a már említett lefolyódugulás, ami még fertőzésveszéllyel is járhatott.

Mindketten pszichológusok vagyunk, elemezhetnénk szakmai szempontok mentén ezt a két hetet (max. 3 hét engedélyezett egy alkalommal) amit együtt töltöttünk, de egyikőnk sem vette fel a szakmai szemüvegét.

*

Számunkra nagyon élvezetes volt mind a kis közösség, mind a munka, mind a szabadidő eltöltése. Keressük a lehetőségét annak, hogy újból részt vegyünk ezen a programon.

 

 

[popup][/popup]