OECD főtisztviselő: az izraeli innováció jóval a fejlett országok előtt jár

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Izrael éllovas a digitalizálás, a kibertechnika és a gyógyászati technológia terén – mondta  Ulrik Vestergaard Knudsen, az OECD főtitkárhelyettese.

A The Jerusalem Post/Maariv csoport vasárnap online konferenciát tartott abból az alkalomból, hogy Izrael tíz éve csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). Ulrik Vestergaard Knudsen főtitkárhelyettes arról beszélt, hogy Izrael vezető helyet foglal el a digitalizálás, a kibertechnika és a gyógyászati technológia terén. „Előnye kétszeres a fejlesztésben és digitalizációban a többi országhoz képest. Izrael hozzájárulása jelentős a világ tudásiparához, és szilárd alapokon nyugszik” – mondta Knudsen.

„Izrael az élen jár a hat éven aluli gyermekek internet elérhetőségében. Sokat tett a hálózati biztonságért, tudásunk és tapasztalatunk bővítéséért, és ez ígéretes a jövőbeni gyors fejlődés szempontjából” – jelentette ki Knudsen.

Reuven Rivlin izraeli elnök is részt vett a konferencián. Rámutatott az izraeli gazdaság fejlődésére az elmúlt évtizedben. Az ország belépésekor az OECD szerkezeti változásokat írt elő, amelyek teljesítése egy sor területen hozott javulást. Ugyanakkor Rivlin azt is megjegyezte, hogy még sok a tennivaló. „A high-tech és a pénzügyi szektor virágzik, a minimálbér azonban alacsony. Herzliya és Tel-Aviv szárnyalása mellett ott van Bné Brák, Hazor és Rahat stagnálása. Pedig ők is a mi állampolgáraink.”

Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ország képes lesz megbirkózni a kihívásokkal. „Belső feszültség van a között, hogy létfontosságú törekvésünk start-up nemzetté válni, kiváló eredményeket felmutatni, ugyanakkor a lemaradottakkal is törődni kell. Hiszem, hogy mindkettőre képesek vagyunk; ez benne rejlik természetünkben. Hiszem, hogy az együttműködés és átláthatóság, a nyitott gazdaság és a vállalkozás támogatása mentén közösen járulunk hozzá egy sikeresebb és jobb világ kialakításához.” – mondta Rivlin.

Az Algemeiner nyomán Bassa László

 

Címkék:Izrael, OECD, technológia

[popup][/popup]