Obama hanukája

Írta: JTA/Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

 

Idén a hatodik gyertya meggyújtásánál mondott beszédet a Fehér Házban Barack Obama elnök. Az ünnepségen jelen volt a First Lady, Michelle Obama is.

Obama-hanukka-crop

A jelen lévő zsidó személyiségek hangos tetszésnyilvánítással kísérték az elnök szavait.

Az elnök évről évre hűségesen megjelenik ezen a zsidó ünnepen, csakúgy, mint elődje, George W. Bush, aki ezt a hagyományt 2001-ben bevezette a Fehér Házba.

Előtte más amerikai elnökök is részt vettek már hanukai gyertyagyújtáson, de ettől az évtől vált a szertartás rendszeressé.

Az a kilencven éves hanukkia, amelyet az idén a Fehér Házban felállították, arról nevezetes, hogy az otthonául szolgáló New York-i zsinagógát az idén súlyosan megrongálta a Sandy hurrikán, 5 millió dolláros kárt okozva.

A csapásokon felülemelkedő zsidó közösséget jelképező kandeláber előtt Obama ezt mondta: „Ez a 90 éves menóra megmaradt, és fogadok, hogy megéri a következő kilencven évet és aztán még egyszer annyit.”

Jarrod Bernstein, a Fehér Ház zsidó kapcsolatokért felelős igazgatója (ott ilyen is van!) volt az ötletgazda. Mint mondta, a választás tökéletesen egybeesik az elnök szándékával, aki fontosnak tartja a keleti part hurrikán által sújtott közösségeinek újjáépítését.

Itteni szokás szerint a hanukkiát a Fehér Ház karácsonyfájának szomszédságában állították fel, amint az a képen is  látható.

Az esemény a Fehér Ház honlapján is megtekinthető.

http://www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2012/12/13/hanukkah-white-house-2012

[popup][/popup]