Obama: “Elie Wiesel a világ lelkiismerete volt”

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Politika

Vezető amerikai politikusok egymással versengve méltatják Elie Wieselt.

Obama Wiesel

Barack Obama és Elie Wiesel 2009-ben a buchenwaldi koncentrációs táborban tartott megemlékezésen (AP fotó)

A Fehér Ház által kiadott közleményében Obama elnök így fogalmaz Wieselről: “Korunk egyik legnagyobb erkölcsi tekintélye és sok tekintetben a világ lelkiismerete volt”. Obama, akit sajtóhírek szerint személyes jó viszony is fűzött Wieselhez, a többi között hangsúlyozta: “Elie nemcsak a világ legkiemelkedőbb holokauszt-túlélője, hanem maga az élő emlékezet volt”.

Személyes hangot megütve, szintén közleményben méltatta Wieselt Joe Biden alelnök. “Elie elültette a lelkemben azt a soha nem múló kitartást, hogy minden következő nemzedéknek pontosan megtanítsuk, mi történt, hogy soha ne feledhessük el a Soá rémségeit. Elie egész élete arról szólt, hogy bizonyos legyen benne: mindannyiunk szívében ott rejtezik az ígéret, hogy – soha többé”.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus párti elnöke szerint Wiesel “megtanította nekünk, hogy soha nem szabad feladni az emberiességet. Legyen áldott az emléke!”.

Condoleezza Rice volt külügyminiszter szerint Wiesel “különleges ember volt, a béke katonája”. “Mentorként és barátként inspirált és támogatott engem” – fogalmazott Bush elnök volt külügyminisztere.

Mitt Romney, a republikánusok négy évvel ezelőtti elnökjelöltje Twitter-üzenetet tett közzé, s ebben azt írja: “Imádkozom azért, hogy az a világítótorony, akit Elie Wiesel testesített meg, hosszú időn keresztül vezessen bennünket, hogy kikerülhessük a gyűlölet és a rasszizmus zátonyait”.

A főbb amerikai televíziós csatornákon és az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) szintén megemlékeztek Elie Wieselről, többnyire részletes portréval, vagy korábbi interjúinak újbóli bejátszásával.

 

[popup][/popup]