Nyomás alatt az Unilever, a ”megszállt területeket” bojkottáló fagyis cég anyavállalata

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nagy a felháborodás Izraelben, amióta nyilvánosságra került, hogy a fagylaltokra specializálódott Ben & Jerry’s termékeket nem forgalmazzák a „megszállt területeken” – vagyis a Nyugati-parton (Judea-Szamária) és Kelet-Jeruzsálemben.

Isaac Herzog Izrael elnöke az Izrael ellenes bojkott törekvéseket „új típusú, gazdasági terrorizmusnak” nevezte. „A BDS (Izrael elleni bojkott-mozgalom) kampány nem segíti elő a békét, és Izrael léte ellen irányul; országunk gazdaságának igyekszik ártani” – mondta.

A Ben & Jerry’s amerikai jégkrém gyártó cég hétfőn jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg szerződését az izraeli partnervállalattal. A lépést indoklása: vállalt értékeikkel „összeegyeztethetetlen”, hogy termékeiket „megszállt palesztin területeken” árulják. A Vermont állami Burlingtonban bejegyzett cég egy másik szerződés keretében fogja forgalmazni termékeit Izraelben. Anyavállalatukra, az Unilever multi cégre több oldalról nehezedik nyomás, hogy vonják vissza az intézkedést.

Bruce Blakeman, a Long Islandi Hempstead város tanácstagja bejelentette, hogy a város fölmondja szerződéseit a Ben & Jerry’s céggel és az Unileverrel, mivel alapszabályukkal ellentétes a BDS.

„Hempstead továbbra is azokkal fog együttműködni, akik elutasítják a gyűlöletet és a gazdasági ellenségeskedést” – nyilatkozta Blakeman.

Mások még tovább mentek. James Lankford, Oklahoma állam republikánus szenátora felhívást tett közzé, hogy az államban és vállalataiban ne áruljanak Ben & Jerry’s termékeket.

A Morton Williams szupermarket lánc, aminek 15 üzlete van New Yorkban és egy pedig New Jerseyben bejelentette, hogy kevesebb Ben & Jerry’s árut fog rendelni, a kóser üzletekben pedig – New Jerseytől Floridáig – eltűnnek a cég termékei.

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője keddi sajtóértekezletén nem minősítette a Ben & Jerry’s lépését, mondván hogy az „egy magáncég akciója”, de megerősítette, hogy az USA „határozottan elutasítja” az Izrael-ellenes BDS mozgalmat.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Ben & Jerry’s, bojkott, fagylalt, Nyugati part, Unilever

[popup][/popup]