Norvégia, Írország és Spanyolország elismeri a Palesztin Államot – Izrael visszahívja nagykövetét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Az elismerés üzenet a palesztinoknak és a világnak: A terrorizmus kifizetődő. Miután a Hamász terrorszervezet a holokauszt óta a legnagyobb mészárlást hajtotta végre a zsidók ellen, miután a világ által látott, szörnyű szexuális bűncselekményeket követtek el, ezek az országok úgy döntöttek, hogy a Hamászt és Iránt jutalmazzák a palesztin állam elismerésével”.

Jiszrael Katz külügyminiszter

A fenti szavakkal reagált a diplomáciai elismerésre az izraeli külügymniszter.

Május 28-án összesen három ország fogja elismerni a Palesztin Államot. Norvégia, Írország és Spanyolország szerint erre a közel-keleti regionális béke érdekében van szükség. Az izraeli külügyminiszter válaszul visszahívott számos nagykövetet – tudósít az Index.hu.

Norvégia el fogja ismerni a Palesztin Államot – jelentette ki szerdán Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök, ezzel megerősítve a korábbi értesüléseket. Majd az is kiderült, hogy válaszul Izrael azt közölte, hogy „sürgős konzultáció miatt” visszahívja Írországba és Norvégiába küldött követeiket – írta a Reuters.

A miniszterelnök írásos nyilatkozatában – amit a BBC összegzett – úgy fogalmazott, a palesztin népnek „alapvető, független joga van az önrendelkezéshez”, az izraelieknek és a palesztinoknak „joguk van békében élni saját államukban”.

„Kétállami megoldás nélkül nem lesz béke a Közel-Keleten. Nem lehet kétállami megoldás Palesztin Állam nélkül” – írta. Arra is kitért, „a Palesztin Állam előfeltétele a közel-keleti béke megvalósításának”. Norvégia külügyminisztere az X-en pedig arról posztolt, hogy országa elismeri Palesztinát önálló államként.

A kétállami megoldás az egyetlen járható út a békéhez mind Izrael, mind Palesztina számára” – írta bejegyzésében. Véleménye szerint ezzel a regionális békét segíti elő.

„Egyértelmű üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem hátrál meg azokkal szemben, akik aláássák az ország szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát” – mondta az izraeli külügyminiszter, majd hozzátette:

„Az elismerés üzenet a palesztinoknak és a világnak: A terrorizmus kifizetődő. Miután a Hamász terrorszervezet a holokauszt óta a legnagyobb mészárlást hajtotta végre a zsidók ellen, miután a világ által látott, szörnyű szexuális bűncselekményeket követtek el, ezek az országok úgy döntöttek, hogy a Hamászt és Iránt jutalmazzák a palesztin állam elismerésével.

Ez az eltorzult gesztus igazságtalanság a október 7 áldozatainak emlékével szemben, csapás a 128 túsz kiszabadítására irányuló erőfeszítésekre, valamint a Hamász és Irán dzsihadistáinak nyilvánvaló támogatása, ami aláássa a béke esélyét és megkérdőjelezi Izrael önvédelemhez való jogát.”

Később Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette: Spanyolország május 28-án elismeri Palesztina államot. Ez a dátum megegyezik Norvégia és Írország korábbi bejelentésével.

1988-ban 81 állam ismerte el Palesztinát független államnak – köztük Magyarország –, ugyanakkor ez inkább jelképes gesztus volt. A Palesztinát elismerő országok száma 2010-re elérte a 110-et.

 

[popup][/popup]