Norvég parlament: gyűlöletkeltés miatt csökkentik a palesztinoknak nyújtott segélyt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Palesztin Hatóság (PH) területén az iskolai tananyag hemzseg a rasszista, antiszemita és gyűlöletre uszító megnyilvánulásoktól.

Kép az “Iszlám nevelés” c. tantárgy 5 osztályos tankönyvéből (forrás: IMPACT-se)

A támogatás csökkentésének mértéke 30 millió norvég korona, ami mintegy 3,4 millió US dollárnak felel meg.

A lépés nem hatott derült égből jövő villámcsapásként.

Idén júniusban Ine Eriksen Søreide, az ország külügyminisztere bejelentette, hogy amennyiben a palesztin tankönyvekből nem távolítják el az antiszemita és terrorista erőszakra bíztató részeket, számítani lehet a palesztinoknak folyósított segély csökkentésére. Elmondta, hogy Ramallahban találkozott Mohammad Shtayyeh-vel, a PH miniszterelnökével, és vele is közölte ezt. 2019 decemberében a norvég parlament ugyancsak ilyen szellemű közleményben sürgette a palesztinokat változtatásra.

Himanshu Gulati, a lépést kezdeményező Haladó Párt – indiai származású – képviselője követelte, hogy „egy árva koronát se kapjon a palesztin oktatás addig, amíg a gyűlöletbeszéd a tananyag részét képezi”.

Geir Toskedal kereszténydemokrata képviselő, a külügyi bizottság tagja kijelentette: Régóta nehezményezzük a palesztin tankönyvek és tananyagok tartalmát, amelyeknek gyűlölet helyett a békét és együttműködést kellene hirdetnie.”

Marcus Sheff, a palesztin tananyagokat dokumentáló IMPACT-SE megfigyelő csoport vezérigazgatója kijelentette: „A teljes norvég politikai spektrum elégedetlen azokkal az elcsépelt közhelyekkel, amiket Ramallahból hirdetnek, Európában pedig papagáj módjára ismételgetik, hogy a palesztinok javítják a tananyagot. Az európaiak kövessék a norvég példát, ne támogassák a palesztin iskolákban folyó napi szintű uszítást, amit mindmáig az ő adójukból finanszíroznak.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Norvég parlament, Palesztin tankönvek, uszítás

[popup][/popup]