Nina Cassian – a román irodalom zsidó nagyasszonya

Írta: Lázár György - Rovat: Irodalom, Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

Aki hatvanévesen lett angol költő.

Nina Cassian

Amikor 2014-ben Nina Cassian New York-ban elhunyt, a román irodalom egyik legnagyobb alakját veszítette el. Bevallom, én ugyan ismertem Cassian néhány költeményét, de életéről és a román irodalomban, művészetben betöltött szerepéről keveset tudtam.

Cassian esetében a sablonok nem érvényesek. Költő, zeneszerző, képzőművész volt, Románia egyik legjelentősebb művészeti személyisége, aki angol nyelvű amerikai költő/íróként is hírnevet szerzett az Egyesült Államokban. Sőt, egyik versét még a New York-i földalattin is kiplakátolták.

Egész életében erős dohányos, nyughatatlan, izgő-mozgó szervező, aki imádta az irodalmi összejöveteleken, partikat. Három férje volt. Baloldali nézeteket vallott, és soha nem tagadta, hogy egykor sztálinista is volt.

A Ceausescu rezsim kérlelhetetlen kritikusa, a rendszer ellenfele és áldozata is. A rezsim miatt kellett elhagynia imádott hazáját, kényszerből kért menedékjogot Amerikában.

Renée Annie Katz 1924-ben a Duna melletti Galac (Galati) városában született asszimilált szegény zsidó művészcsalád egyetlen lányaként. Galac akkoriban zsidó központnak számított, lakóinak negyede zsidó volt, de a Katz család nem volt vallásos. Édesapja irodalmár, angol és német műveket fordít, Edgar Allan Poe tolmácsolója. A család Brassóban is élt, majd az 1930-as években Bukarestbe költöztek, ahol szerencsésen túlélik a román vészkorszakot.

Renée eredetileg zongoraművésznek készül, majd irodalmat hallgat és festeni kezd a bukaresti egyetemen. Zenei kompozíció elismerést aratnak, de irodalmi pályafutása, amelyik egy szürrealista verseskötettel indult 1947-ben La Scara 1/1 (1/1 Skálán) címmel, kivívja a Kommunista Párt haragját.

Ezután tízéves „kitérő” következik, versei a szocialista realizmus és a “proletkult” kivánalmainak is megfelelnek. Nina Cassian néven publikál, majd 1956 után egyre több kötete jelenik meg. Meséket, gyermekverseket és dalszövegeket is ír. Sikeres. Magyarul is megjelenik jónéhány kötete, de hamarosan meggyűlik a baja a Ceausescu rezsimmel.

Első férjétől, az író Vladimir Colin-tól elvált, második férje, Alexandru Stefanescu rákban hal meg. 1985-ben a 61 éves Cassian Fulbright ösztöndíjat kap, és Románia kommunista hatóságainak engedélyével irodalmat tanít Amerikában, a New York University-n. Közben Romániában a Securitate letartóztatja az építészmérnökként dolgozó, de irodalmi műveket is publikáló Gheorghe Ursut. Lefoglalják naplóját, amiből kiderül, hogy kapcsolatban áll Cassian-nal. Megtalálják Cassian kommunista diktatúrát gúnyoló verseit, jegyzeteit. Ursut azzal vádolják, hogy anyagokat juttatott el az amerikaiak által működtetett Szabad Európa Rádióhoz.

A román titkosrendőrök ezután illegális valutabirtoklási ügyet gyártanak Ursu ellen, letartóztatják, majd a börtönben agyonverik. Ursu halála nagy vihart kavar Nyugaton, a Securitate erre nem számított.

Cassian nem térhet vissza Bukarestbe, politikai menedékjogot kér és kap és New York-ban új életet kezd. Férjhez megy Maurice Edwards-hoz, a Brooklyn Filharmonikusok vezetőjéhez és publikálni kezd. Angolul írt versei hamarosan népszerű válnak és fordítóként is dolgozik.

Majd három évtizedet él az USA-ban, Ceausescu bukása után sem költözik vissza Romániába. Népszerű, felolvasó estjei szenzációszámba mentek. New York-ban, Roosevelt szigeten levő otthonában hunyt el.

Nina Cassian költeményei ma népszerűbbek, mint valaha, a személye iránti érdeklődés sem lankad, sőt Amerikában és Romániában újra „felfedezték”. 2018-ban Mona Nicoară és Dana Bunescu izgalmas dokumentumfilmet készít róla, The Distance Between Me and Me címmel, amit talán úgy lehetne lefordítani „A távolság köztem és magam között”.

THE DISTANCE BETWEEN ME AND ME by Mona Nicoara and Dana Bunescu | Trailer | GeoMovies

An intensely personal film about art, belief and politics. Individual memory and official archives portray Romanian Jewish avant-garde poet, musician, visual…

Cassian személye magnetikus, éles arcvonásai kifejezőek. Életrajza szerint zsidó költő, és többen írnak arról, hogy kelet-európai zsidó humora volt. Származásán kívül semmi nem kötötte a zsidósághoz, a román és angol nyelv mestere, a modern román irodalom egyik legjelentősebb alakja. De mindenekfölött a Ceausescu diktatúra kérlelhetetlen ellensége volt.

Címkék:Ceausescu rendszer, Nina Cassian, román irodalom

[popup][/popup]