Nick Cave: Az Izrael ellenes kulturális bojkott ’gyáva és szégyenletes’

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika, Zene

Nick Cave a bojkottra válaszul döntött úgy, hogy Izraelben koncertezik azok ellenében, akik a zenészeket igyekeznek megszégyeníteni és elhallgattatni.

Nick Cave (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

Cave két koncerten lépett föl Tel Avivban zenekarával, a Bad Seeds-szel, 2017 novemberében. Ezek után számos kritika érte olyan művészek részéről, akik ellenzik a „palesztin területek izraeli megszállását”, és visszautasítják az Izraelből érkező meghívásokat. Egy rajongója kérdésére válaszul honlapján közzé tett egy Brian Enonak küldött emailt; utóbbi a bojkott lelkes híve.

„Nem tartozom Izrael jelenlegi kormányának szimpatizánsai közé, de képtelen vagyok elfogadni azt az állítást, hogy fellépéseim politikájának támogatását jelentenék” – írta Cave, hozzátéve, hogy a palesztinok szenvedését „ügyük átfogó és igazságos rendezésével lehet megszüntetni, ami komoly erőfeszítéseket igényel mindkét oldal részéről”. Rámutatott, hogy 150.000 brit fontot utalt át a palesztinokat támogató Hoping Foundation részére.

A bojkott is hozzájárult, hogy elvállalta a koncerteket – „nem azért, mintha bármely politikai alakulatot támogatnék, hanem elvben ellene vagyok minden, a zenészek megfélemlítésére, megszégyenítésére és elhallgattatására irányuló igyekezetnek”. Szerinte a bojkott Izraelben ellenkező hatást váltana ki. „A művészek menjenek el oda és mondják el a sajtónak és az embereknek, mi a véleményük a jelenlegi rendszerről, majd adjanak koncertet azzal a meggyőződéssel, hogy zenéjük a jobb angyalokat csalogatja elő a hallgatóságból… Talán az izraeliek válasza nem a régóta ismert elutasítás lesz.”

Brian Eno

Cave megjegyezte, hogy Eno zenéjét különös fontosnak és értékesnek tartja, és éppen ezért is fájdalmas volt számára az üzenet megírása. De megismételte, hogy nem tetszik, ahogyan Eno a zenét fegyverként használja. „Miért gondolják egyes zenészek, hogy etikailag helyes ’nyílt’ levelek küldése a velük egyet nem értő zenésztársaknak, akikre így akarnak nyomást gyakorolni vagy megfélemlíteni őket?… Képtelen vagyok izraeli hallgatóságomat elítéléssel kezelni, csak mert Brian Eno úgy parancsolja.”

Eno korábban ezt mondta: „Ennek semmi köze sincs a zenészek elhallgattatásához – a vád gyakran elhangzik és bántó olyan körülmények között, amikor több millió embert hallgattatnak el permanensen… Izrael következetesen és bőkezűen használja a kulturális cserét az országimázs javítására, a zsidó állam „szebbik arcát” felmutatva. A BDS kampány csupán arra kéri a művészeket, ne vállaljanak részt ebben a propaganda-hadjáratban.”

Cave álláspontját osztja Thom Yorke a Radioheadből: „egy országban koncertezni még nem jelenti a kormány politikájával történő azonosulást.” Mások, mint például Lorde „sokakkal beszélve és mindent megfontolva” lemondták a fellépést. Lana Del Rey kezdetben azt nyilatkozta, hogy „teljes energiával és békét hirdető tematikával” készül, majd amikor kiderült, hogy palesztin területen nem jön össze koncert, az izraelitől is visszalépett.

A Guardian cikke nyomán Bassa László

Címkék:BDS, bojkott, Nick Cave

[popup][/popup]