New York: tömeges tiltakozás az antiszemita erőszakcselekmények ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Alsó-Manhattanben több tízezren gyűltek össze vasárnap délelőtt, hogy tömeges menetben tiltakozzanak a gyűlölethullám ellen.

A menet élén Bill de Blasio polgármester, Chuck Schumer szenátor és Andrew Cuomo New York állam kormányzója (forrás: schreeshot)

A New Jersey-i kóser csemegeboltban lezajlott december 10-i mészárlást követően New Yorkban és környékén elharapóztak az erőszakos zsidóellenes cselekmények.

Az Ohio állambeli Clevelandből, valamint a Massachusetts-i Bostonból is sokan érkeztek. A tüntetők a Foley Square-en gyülekeztek, hogy azután a Brooklyni hídon át a Columbus Parkba vonuljanak, nagygyűlésen kifejezve szolidaritásukat a Monsey, Jersey City és Brooklyn zsidó közösségeivel, amelyeket támadás ért.

Marc Baker, a Combined Jewish Philanthropies of Boston vezetője Twitteren üzente: „Büszke vagyok, hogy a többi bostonival együtt vonulhatok föl hittestvéreimel kart karba öltve New York utcáin”.

Natalie on Twitter

Not sure I’ve ever seen this many people in one place in New York #NoHateNoFear

Az eseménnyel egy időben a Jewish Agency (Szochnut) jeruzsálemi központja előtt szolidaritási tüntetés zajlott.

A New York-i felvonulás olyan zsidó szervezetek szponzorálták, mint a UJA-Federation of New York, a Jewish Community Relations Council of New York, a Rágalmazásellenes Liga New Yorki szervezete, és a New York Board of Rabbis. Helyi civilszervezetek vezetői is csatlakoztak az akcióhoz, amelyet a The New York Times jó alkalomnak nevezett arra, hogy „különböző hitű és származású emberek támogatásukról biztosítsák a város zsidó közösségeit.”

A Hanukka napjaiban, december végén tetőző incidenshullám nyomán a New York City tanács bejelentette, hogy további intézkedéseket léptetnek életbe az antiszemita gyűlölet-cselekmények megfékezésére. Közülük az egyik a rendőrségi jelenlét fokozása az három nagy brooklyni zsidó városrést: Borough Park, Crown Heights és Williamsburg utcáin.

Az elmúlt hetekben kisebb tüntetésekre került sor. Múlt kedden Brooklynban 250-en gyűltek össze, jelentette a Haaretz. Szombaton a New Jersey-i Bergenfield nem zsidó lakosai fejezték ki rokonszenvüket órákon keresztül állva a helyi zsinagógák előtt.

A vasárnapi menetben ott volt Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő, Andrew Cuomo kormányzó és Bill de Blasio főpolgármester. A Foley Square-en elmondott beszédében Cuomo bejelentette, hogy New York „45 millió dollárt szán vallásos iskolák és vallási intézmények védelmére.”

„Nem engedhetjük meg, hogy a gyűlölet és intolerancia eluralkodjon felettünk” – tette hozzá.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:Andrew Cuomo New York Állam kormányzója, antiszemita erőszak, Bill de Blasio polgármester, Chuck Schumer szenátor, New Jersey, New York, tüntetés

[popup][/popup]