New York Times/CNN tudósítók hamaszos kapcsolatai?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli külügyminisztérium pénteken kifogásolta, hogy egy tekintélyes amerikai szervezet olyan palesztin fotóriporternek adott magas elismerést, aki – állítása szerint – nyilvános kapcsolatokat ápol a Hamásszal, és vélhetően előre tudott a Hamász október 7-i izraeli támadási terveiről.

Yousef Masoud fotográfus a héten nyerte el a George Polk fotóriporteri díjat az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról készült felvételeiért. Masoud a Hamasz támadás első órájától kezdve fényképezte a konfliktust, amikor is a terroristák betörtek Izraelbe és gyilkos támadásba kezdtek, amely 1200 ember, többségében civilek életét követelte. A terroristák ezen a napon 253 túszt is ejtettek a Gázai övezetben.

“A fotóriporteri díjat Samar Abu Elouf és Yousef Masoud, a The New York Times munkatársai kapják a szülőföldjük, Gáza izraeli bombázásának és megszállásának megörökítéséért” – írta indoklásában a díjat odaítélő bizottság. “Ők ketten a konfliktust annak október 7-émn az első órától egészen addig fotózták, amíg pontosan két hónappal később el nem hagyták a területet. Megrázó körülmények között készítettek megragadó és felejthetetlen képeket. Megrémült gyerekekről, akik az ég felé néznek egy izraeli repülőgép felé. A földdel egyenlővé tett épületek romjai közül kihúzott holttestekről. Egy kisfiúról, amint halott kishúga véres arcát érinti. És a kórházak káoszáról, amelyeket elárasztottak a kábult, súlyosan sérült betegek.”

Itay Milner, Izrael New York-i főkonzulátusának szóvivője levelet írt a Long Island Egyetem díjbizottságának, amelyet először a Ynet News idézett pénteken, amiben “komoly aggodalmát fejezi ki a 2024-es George Polk-díjazottak kiválasztásával kapcsolatban”.

Milner levelében úgy fogalmazott, hogy “ugyanilyen aggasztó Yousef Masoud konkrét díjazása is, akinek nyilvános kapcsolatai a Hamasszal és az a jól dokumentált tény, hogy előzetesen tudott a terrorcsoport inváziós terveiről, lenullázzák tudósításainak integritását”.

“Masoud kitüntetésével a George Polk-díj egy olyan újságíróhoz került, akinek munkája mélyen szennyezett, és ezzel azt a veszélyes üzenetet küldi, hogy az újságírói elismerés teljesen elválasztható az újságírói etika látszatától is. Masoud szorosan kötődött egy olyan alantas terrorcsoporthoz, amelyet az USA, az EU és a civilizált világ nagy része annak nevezett” – folytatta.

“Az emberiség elleni bűncselekményekben részes személyek díjazása rombolja a George Polk díj hírnevét, mint az újságírói tisztesség letéteményesét, és súlyos erkölcsi kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy szemet hunyhatunk-e mélységesen gonosz cselekedetek felett. Nem szabad hagyni, hogy korunk erkölcsei és nyomása elhomályosítsa az erkölcsi iránytűt” – írta Milner, és sürgette a bizottságot, hogy gondolja át a kitüntetést.

A fenti videóklipen Hassan Eslaiah tudósít egy izraeli tank elfoglalásáról

Masoud egyike volt annak a négy gázai fotóriporternek, akik szerepeltek az Izrael-párti Honest Reporting csoport novemberi jelentésében, amely kimutatta, hogy azok a fotósok, akiknek képeit az AP, a Reuters, a New York Times és a CNN felhasználta és akik a támadás alatt a határvidékről és Izrael belsejében is készítettek képeket – valószínűleg előre tudtak a támadásról. Masoud “ott is volt – éppen időben, hogy izraeli területre lépjen, és további tankfotókat készítsen” – mondta a megfigyelőcsoport.

A New York Times tagadta, hogy Masoud, akinek a Hamász által elfogott izraeli tankról készült fotóit az újság és az AP is felhasználta, előre tudott volna a támadásról. Az aznapi első fotóit 90 perccel a pusztító támadás kezdete után, reggel fél hét körül készítette.

A Times visszautasította azokat a felvetéseket, amelyek szerint munkatársait előre figyelmeztették volna a támadásokról, vagy a Hamász terroristáit kísérte volna, “valótlannak és felháborítónak” nevezve az állításokat. Azt is mondta, hogy “nincs bizonyíték a Honest Reporting Masoudra vonatkozó állításaira”.

Egy másik palesztin fotóriporter, Hassan Eslaiah az Honest Reporting jelentése szerint október 7-én lépte át a határt Izraelbe, és fényképeket készített egy égő izraeli tankról. Azt is lefotózta, ahogy a támadók belépnek a Kfar Aza Kibucba, ahol civilek tucatjait mészárolták le. A jelentés szerint az X (twitter) oldalára feltöltött, mára eltávolított tweetjeiben Eslaiah a tank előtt látható, de nem viselt olyan sajtómellényt, amely a média munkatársaiként azonosítaná.

A jelentés kérdéseket fogalmaz meg a fotósok némelyike és a Gázát uraló Hamász terrorcsoport közötti kapcsolatról is. Eslaiah egy 2020-as fotón a Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar mellett látható, amint a terrorvezér megcsókolja őt. Eslaiah 2020. január 9-én tette közzé a fotót.

ToI

Címkék:Hamasz-vérengzés

[popup][/popup]