New York főpolgármestere a „csatornát ” keresi a feketék és zsidók közötti kapcsolat javítására

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Miután szerdán Athénban a főpolgármesterek tanácskozásán vett részt, amelyen az antiszemitizmus visszaszorítása volt a téma, Eric Adams azt nyilatkozta, hogy „csővezetéket”(pipeline) kíván kiépíteni a fiatalok között az élet különböző területein a gyűlölet ellen. Egy telefon-interjúban saját hibájául rótta föl, hogy keveset tett az ügyben.

Eric Adams (Forrás: Wikimedia Commons)

Adamst az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets kosárlabda sztárja, Kyrie Irving ügyéről is kérdezték, akit nyolc mérkőzésre tiltottak el, mert a Twitteren Holokauszt tagadást és más antiszemita toposzokat tartalmazó filmet reklámozott. Adams egyetértett azzal, hogy az incidens tovább hűtötte a feketék és zsidók közötti már amúgy is langyos viszonyt.

„A hiba az volt, hogy a közösségek alakuló kapcsolatai hagytuk elsorvadni… Bár vannak túlélők. A fiatalok közötti sporteseményeket újjá kell éleszteni, együtt kell videó játékokat alkotni, projekteket közösen létrehozni, mecseteket, zsinagógákat és baptista imaházakat látogatni.”

Egy virtuális sajtókonferencián Adams fölszólította az államok törvényhozóit, hogy figyeljenek jobban oda a gyűlölet hatására a közösségi médiában. Elmondta, hogy szándékában áll a médiaipar vezetőinek összehívása a probléma megvitatására. Hozzátette: „nyugtalanító figyelni, hogy a gyűlölet-cselekmények elkövetőinek sikerül elkerülni a börtönt, az alaposabb felelősségre vonást.”

A szerdán kezdődött kétnapos athéni konferencián több mint 50 főpolgármester és önkormányzati vezető gyűlt össze a világ minden tájáról. Társszervezők voltak a Combat Antisemitism Movement, ami 65 zsidó és vallásközi szervezet koalíciója, a Center for Jewish Impact, egy izraeli kapcsolatépítő szervezet, valamint a Jewish Federations of North America.

Csütörtökön Adams felkereste az athéni Beth Shalom Zsinagógát, megkoszorúzta a Holokauszt emlékművet és találkozott Gabriel Negrinnel, a város főrabbijával.

A konferencia első napján Adams átvette a szervezőktől a Civic Leadership Award-ot , amelyet „az antiszemitizmus és a vallási fanatizmus minden formája elleni elkötelezett küzdelme” elismeréséül ítéltek oda neki.

Legnagyobb sikere egészen újkeletű. November 10-én a zsidók vezette Community Security Initiative tanácsára a rendőrség két férfit vett őrizetbe a Penn Station területén, akik zsinagóga elleni támadással fenyegetőztek egy internet csatornán. A Flatbush Shomrim, egy brooklyni megfigyelő csoport képviselője nyilatkozta, hogy „egészen kivételes” kapcsolatot építettek ki a főpolgármesterrel.

Adams erről azt nyilatkozta a New York Jewish Week c. lapnak, hogy „nem szándékozik elhitetni velük, hogy minden rendben van, amikor úgy érzik, hogy nincsen”.

„Tudomásom van arról, hogy elfordulnak antiszemita cselekmények. Világos, hogy meg kell őket akadályozni… Nem főpolgármesterként kezdtem ezt. Amikor szövetségi állam szenátora voltam, amikor körzeti (borough) elnök voltam, ezt gyakoroltam, és most ugyanezt folytatom.”

Görögországból Adams a katari VB-re utazott tapasztalatszerzés céljából. A 2026-os labdarúgó VB-n ugyanis az egyik mérkőzés helyszín a MetLife Stadium lesz New Jersey-ben.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]