Netanjahu és Orbán látogatása Mazsihisznél

Írta: MTI - Rovat: Politika

Orbán Viktor kormányfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatást tett a magyar zsidó közösségnél, a Dohány utcai zsinagógában a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) meghívására szerdán.

A roppant biztonsági intézkedések közepette megtartott látogatáson a két kormányfő először az Emanuel-emlékfánál emlékezett meg a holokauszt áldozatairól.

Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor az Emanuel Emlékfánál, a Dohány utcai zsinagóga udvarán. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Goldmark teremben a vendégek és a sajtó képviselői előtt először Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondott beszédet. Igen kulturált hangú, de inkább szókimondó, mint diplomatikus felszólalásában mind a magyar, mind az izraeli miniszterelnöknek elmondta, mi a honi zsidóság gondja és elvárása.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Goldmark teremben felállított szószéken. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kijelentette: múltunk és jövőnk összeköt bennünket, ahogyan Magyarország és Izrael szeretete is. Hangsúlyozta: Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége mindig segítette és a jövőben is segíteni fogja Magyarország és Izrael barátságát. Hozzátette: miközben jók a magyar-izraeli kapcsolatok,

mindig vannak a magyarországi zsidó közösség életét zavaró jelenségek.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: “Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával”, az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a zsidó kárpótlás, és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is. Hozzátette: örültek Orbán Viktor keddi nyilatkozatának, amely “jó irányba tett lépés”.

Bírálta a kormányzat Soros-ellenes plakátkampányát, “amelynek nyelvi és képi eszköztára rossz emlékeket keltett a zsidóságban, és

amelynek hatására a zsidók Magyarországon elkezdtek félni”.

Szólt arról, örülnek, ha a magyar kormány megvédi a zsidó közösséget, de a leghatásosabb védelemnek a “gyűlöletmentes magyar társadalmat” látják, és arra kérte Orbán Viktort, “segítse Magyarországot olyan közösséggé tenni, ahol az erőt egymás értékeinek tisztelete jelenti”.

Az izraeli miniszterelnökhöz fordulva elmondta:

az izraeli Külügyminisztérium értékelése a magyar plakátkampányról hidegzuhanyként érte közösségüket.

Izrael budapesti  nagykövetének kiállását követően a külügyminisztérium nyilatkozata “fájdalmakat okozott”.

Heisler András kitért arra: a magyarországi közösséget fájdalmasan érinti az is, amikor Izraelben nem akarják elismerni a nagy hagyományú magyar neológia rabbijai által megkötött házasságokat, az ő felügyeletük által történt betéréseket és általában szűkítik a magyar neológ zsidóság zsidóság vallási elismerését”.

A magyarországi zsidó közösség legfontosabb feladatának nevezte tradícióik megőrzését, az oktatást, a nevelést és az értékteremtést.

Hozzátette: miközben látszólag minden rendben van, és sokan zsidó reneszánszról beszélnek, valójában

iszonyatos küzdelmet folytatnak az asszimilációval.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy Magyarországnak és Izraelnek is érdeke, hogy a magyar diaszpóra zsidóságát ne ossza meg, ne idegenítse el magától, és megadjon minden segítséget ahhoz, hogy “közösségeinket építve megélhessük és továbbvihessük őseink magyar és zsidó tradícióit”.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Goldmark teremben. MTI Fotó: Mohai Balázs

Orbán Viktor a Mazsihisz székházában mondott beszédében kiemelte, hogy Izrael és Közép-Európa, Izrael és Magyarország olyan jövőt képzel el, amelyben fontos dolgok kötik össze őket, így a hazájuk és a nemzetük iránti szeretet.

Kifejtette: olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköt továbbá

a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem,

a terrorizmus elleni küzdelem, a modern technológia, innováció és kutatás, a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráik közötti mély kapcsolat.

Összeköt továbbá az identitásunk magabiztossága, az, hogy “tudjuk, kik vagyunk”, és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk – fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: elsősorban olyan jövőt képzelünk el, amelyben “összeköt bennünket egymás kölcsönös tisztelete”.

A kormányfő a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadart idézve azt mondta: “ha akarjátok, nem mese”. Ha akarjuk, nem mese ez a jövő, ahogyan az sem, hogy megállítjuk az európai antiszemitizmus erősödését, hogy

leállítjuk az intolerancia tömeges Európába szállítását,

hogy az EU-t meggyőzhetjük, hogy elismerje és tisztelje Izrael erőfeszítéseit, áldozatait, amelyekkel Európát is védelmezi – magyarázta.

Közölte: ha a szélsőséges és militáns terroristacsoportok átveszik a közel-keleti térség feletti irányítást, Európának újabb és újabb inváziókkal kell szembenéznie. “Izrael és Európa – benne Magyarország – biztonsága összekapcsolódik” – mutatott rá.

A miniszterelnök kiemelte: Magyarországon a zsidó élet a reneszánszát éli, még ha “küzdelmek árán” is, és azt kívánják, hogy “a magyar zsidóság alkotó energiái szabadon kibontakozzanak”. Azt várja, hogy a magyar zsidó kultúra felívelése gazdagítani fogja Magyarországot és a nemzeti kultúrát.

Megjegyezte: Magyarországon él és a magyar nemzet része Európa második legnagyobb zsidó közössége.

Orbán Viktor úgy látja, hasonlóvá teszi a két népet, hogy

“mi mindig többet adunk a világnak, mint amennyit kapunk tőle”. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a Goldmark teremben. MTI Fotó: Mohai Balázs

Benjámin Netanjahu azt mondta: sok látogatás követi még a mostanit, jövőre például a visegrádi négyek látogatnak Jeruzsálembe. Kiemelte: ez jelentős fejlemény, és azt mutatja, hogy a zsidóság elfoglalja méltó helyét a világ nemzetei között.

Hozzátette: van ellenállás ezzel szemben, hiszen vannak antiszemita mozgalmak, és a tradicionális antiszemitizmus mellett

megjelent egy új, anarchista antiszemitizmus is, amely a radikális iszlámmal ölelkezik össze.

Fontosnak nevezte, hogy Orbán Viktor keddi nyilatkozatában nyíltan beszélt a korábbi magyar kormányok zsidósággal szemben elkövetett bűneiről, és megköszönte, hogy a miniszterelnök fölemelte szavát Izrael legitimációjának megkérdőjelezése ellen.

Benjámin Netanjahu kitért arra is: a zsidó nép olyan, mint egy különleges fa: nagyon mély gyökerei vannak, de az ég, a jövő felé törnek ágai. Folyton kérdéseket tesznek fel és válaszokat adnak, de a zsidó nép e kettős sajátossága kellett az újjászületésükhöz – emelte ki. Hozzátette: ez sok más országgal, így a visegrádiakkal is összeköti őket, hiszen e nemzetek is büszkék a múltjukra és szeretnék együtt megragadni a jövőt.

 

Címkék:Heisler, Netanjahu, Orbán

[popup][/popup]