Netanjahu szelídítené az igazságügyi reformot, koalíciós partnerei fel vannak háborodva

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a bírósági rendszer átalakítására vonatkozó tervének legvitatottabb részéről, az ún. felülbírálati záradékról, amely lehetővé tette volna, hogy a parlament egyszerű többséggel felülbírálja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit – legalábbis ezt nyilatkozta Netanjahu a Wall Street Journalnak adott interjújában.

Benjamin Netanjahu és Itamar Ben Gvir

A törvényjavaslat, amely a Legfelsőbb Bíróság hatáskörének korlátozását célozta, széles körű tiltakozást váltott ki Izraelben, és rendkívül heves ellenállásba ütközött, amikor vitára bocsátották az ország törvényhozásában.

Az interjúban Netanjahu arról is beszélt, hogy a reformterv egy másik vitatott elemét is módosítani kívánja: azt, amelyik nagyobb hatalmat biztosított volna a kormánykoalíciónak a bírák kinevezésében. Konkrét részleteket azonban nem közölt arról, hogy a módosított változat mit tartalmazhat.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) csütörtökön keményen bírálta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt és azzal vádolta, hogy behódolt a reform ellen tüntetőknek.

A felülbírálati záradék az ultraortodox koalíciós pártok követelése volt, amelyek megelégelték a Legfelsőbb Bíróság bizonyos, közösségükkel kapcsolatos hozott döntéseit, így például a kötelező katonai szolgálat alóli felmentésüket szolgáló törvények megsemmisítését.

Az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora minisztere, Meir Porus csütörtökön a Makor Rison újságnak azt mondta, hogy a záradék elvetése pártja Netanjahuval kötött megállapodásának elárulását jelentené.

„A felülbírálati záradék gondolatát, amely szerint a parlament, a Kneszet egyszerű többséggel [61 képviselő támogatása mellett] felülírhatja a Legfelsőbb Bíróság döntéseit, amint mondtam, elvetettem… Kikerült [a javaslatok közül]” nyilatkozta Netanjahu.

Ben-Gvir erre azt írta Twitteren, hogy „Az Ayalon felgyújtóinak és a polgárháborúra szólítóknak való megadás az erőszak győzelme és vereség Izrael számára” – utalt a nemzetbiztonsági miniszter a reformterv elleni tüntetésekre (amelyek rendszeresen együtt járnak az Ayalon autópálya lezárásával.

ujkelet.live/Szombat

 

[popup][/popup]