Netanjahu ösztönzésére a szélsőjobb pártok közös listát állítanak

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Netanjáhu ösztönzésére a novemberi izraeli választásokon a szélsőjobb pártok közös listát állítanak.

Ben Gvir, Netanjahu, Szmotrics (Fotó: Avsalom Sassoni, Flash90)

Netanjáhu nagyra értékelte Becalel Szmotrics és Itamar Ben-Gvir közös döntését, amelyet a szélsőjobb összefogást veszélyeztető több hetes viták és huzavona után hoztak.

Becalel Smotrics a Vallásos Cionizmus pártszövetség részéről és Itamar Ben-Gvir, az Ocma Jehudit (Zsidó erő) vezetője a Netanjáhuval folytatott megbeszélés után jelentette be a lépést, amely nyilvánvalóan erősíti a jelenlegi ellenzéki vezér táborát a novemberi választásokon.

A kahanista Ocma Jehudit párt jelentősen növelte támogatottságát a múlt évi választások óta; a közvélemény-kutatások szerint egyedül indulva akár kilenc képviselőt is küldhetne a Kneszetbe, miközben a vallásos cionisták bekerülése bizonytalan lenne.

Ben-Gvir, aki szélsőséges programot hirdet, miszerint az „Izraelllel szemben illojális” személyeket ki kell toloncolni az országból, második a listán. A realitásoknak megfelelően pártjának juttatják az ötödik, hetedik, kilencedik és tizedik helyet, így jogosan nyilatkozhatta: „a következő Kneszetben öt Ben-Gvir fog ülni a padsorokban”.

Benjamin Netanjáhu elégedetten fogadta a megállapodást, amely fontos feltétele annak, hogy biztosítsa a 61 fős parlamenti többséget a választásokon, amelyre immár ötödik alkalommal kerül sor három és fél éven belül.

„Az egység a legfőbb napirendi pont annak érdekében, hogy biztosítsuk a nemzeti tábor győzelmét, és szilárd kormányt alakíthassunk a következő négy évre” – mondta az ellenzék vezére.

Szmotrics a Twitteren írta: „Örömmel közölhetem, hogy Itamar Ben-Gvir barátommal megállapodtunk, hogy közös listán indulunk a választásokon. I-ten segítségével, a jobboldal győzelmet fog aratni.”

Másik üzenetét Szmotrics azzal zárta: „Betartottuk korábbi ígéretünket.”

A Haarec cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]