Netanjahu: “Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ha Izrael megszűnik nyitott demokrácia lenni, nem fogom tudni támogatni – mondta Abraham Foxman, az Anti Defamation League (ADL – Rágalmazásellenes Liga) veterán vezetője.

Forrás: Flickr)

Abe Foxman, aki régóta hangoztatja, hogy semmi sem tántoríthatja el őt Izrael támogatásától, most azt mondja, hogy egy szélsőséges párt vezetői éppen ezt fogják tenni, ha a Benjamin Netanjahuval folytatott koalíciós tárgyalásokon keresztülviszik az akaratukat.

“Soha nem gondoltam volna, hogy eljutok arra a pontra, amikor azt mondom, hogy Izrael támogatása feltételhez köthető” – mondta Foxman a The Jerusalem Post pénteken megjelent interjújában. “Mindig azt mondtam, hogy [Izrael támogatása] feltétel nélküli, de most mégis azt mondom, nem az. Nem gondolom, hogy borzalmas feltétel lenne azt mondani: “Szeretem Izraelt, és szeretném Izraelt mint zsidó és demokratikus államot szeretni, amely tiszteletben tartja a pluralizmust”.”

“Ha Izrael megszűnik nyílt demokrácia lenni, nem fogom tudni támogatni” – mondta.

Foxman szerint nézetei tükrözik a szélesebb amerikai zsidó közösség nézeteit – de hozzátette, hogy optimista: szerinte Netanjahu nem fogja hagyni, hogy az Otzma Jehudit, a leendő kormányban szerepet vállaló szélsőséges párt vezetői drasztikus változásokat eszközöljenek.

“Szerintem Netanjahu elég érzékeny és okos ahhoz, hogy meghallgasson, hogy lássa az amerikai zsidók komoly aggodalmait” – mondta Foxman, aki 2015-ben vonult vissza az ADL-től, 50 évvel azután, hogy csatlakozott a szervezethez.

Foxman idézte azt az interjút, amelyet Netanjahu nemrég Bari Weiss újságírónak adott, és amelyben a leendő miniszterelnök azt mondta, nem fogja megtenni azokat a lépéseket, amelyeket olyan szélsőséges pártvezetők tanácsolnak, mint Bezalel Smotrich, Itamar Ben Gvir és Avi Maoz.

Netanjahu azonban megegyezett Ben Gvirrel, hogy megkapja az ország rendőrsége feletti hatáskört; Avi Maozt, a homofób Noam párt vezetőjét pedig a “nemzeti-zsidó identitást” felügyelő új pozícióba helyezte. Állítólag közel áll a megállapodáshoz, mely szerint Smotrich pénzügyminiszter lesz. A radikálisok azt mondták, hogy ki akarják utasítani az országhoz nem lojális arabokat Izraelből, be akarják tiltani az LMBTQ büszkeségparádékat és vissza akarják vonni a nem ortodox zsidók jogait.

Netanjahu állítólag már beleegyezett, hogy támogatja azt a törvényt, amely megszüntetné a nem ortodox áttérések elismerését. Abban is egyetértenek, hogy korlátozzák az izraeli igazságszolgáltatás hatalmát.

Netanjahu azonban azt mondta Weissnek, hogy mindezek miatt nem kellene annyira aggódni.

” Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni” – mondta Netanjahu. “Nem fogjuk betiltani az LMBT fórumokat. Mint tudják, az én véleményem erről finoman szólva is merőben más. A törvények országa maradunk”.

Times of Israel

Címkék:Abraham Foxman, Anti Defamaation League, Izraeli demokrácia, teokráca

[popup][/popup]