Netanjahu: Izrael felkészült egy kétfrontos háborúra is

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael több fronton is képes háborút vívni – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli médiának adott első interjújában október 7. óta.

Benjamin Netanjahu (forrás: Screenshot)

A 14-es csatorna “A hazafiak” című műsorában a Hezbollah elleni teljes körű háború lehetőségéről szólva Netanjahu azt mondta, reméli, hogy erre nem lesz szükség, “de ennek a kihívásnak is meg fogunk felelni. Több fronton tudunk harcolni, erre fel vagyunk készülve.” Izrael minden megállapodást érvényre fog juttatni a Hezbollahhal, hogy annak erői ne legyenek a határon – mondja: “Ez nem egy papíron kötött megállapodás lesz.” “Ez magában foglalja a Hezbollah fizikai eltávolítását a határtól, és ezt be is kell majd tartatnunk… Elkötelezettek vagyunk az északi lakosok hazatérése mellett” – mondja.

Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szerint van remény a diplomáciai megoldásra a múlt heti washingtoni útjuk után – mondta Netanjahu.

Rátérve arra a kérdésre, hogy a Hamász után ki fogja irányítani Gázát, Netanjahu azt válaszolta, hogy az IDF 5 hónappal ezelőtt azzal az ötlettel állt elő, hogy helyi klánok irányítsák az övezetet. “Most egy másik tervet hoztak nekem, amit most próbálunk ki” – mondta, hozzátéve, hogy nem megy bele részletekbe, éppen azért, hogy működjön. Zsidó lakosság betelepítését Gázába irreálisnak nevezte, és azt mondta, hogy az nem szolgálná a háborús célokat.

A gázai háború jelenlegi szakasza után több  izraeli katonát lehetne északra irányítani – folytatta Netanjahu, aki kárhoztatta a Nemzeti Egység pártjának vezetőit és korábbi koalíciós partnereit, Benny Gantzot és Gadi Eisenkotot, amiért a háború közepén kiléptek a kormányból, és támadni kezdték a hadvezetést, amelynek nemrég még tagjai voltak. “Az ellenzéknek is határokat kell szabni” – közölte, hozzátéve, hogy a kormány bukása egy baloldali koalíciót hozna létre, amelynek következménye egy palesztin állam létrejötte lenne.

Arra a kérdésre, hogy egy Hezbollahhal vívott háború esetén Izrael képes lenne-e megvédeni az elektromos infrastruktúrát ért csapásoknak, Netanjahu azt mondta, hogy “nem lesz katasztrófa”. “Dolgozunk a hálózat védelmén, de részletekbe nem mehetek bele” – mondta.

ToI

[popup][/popup]