Netanjahu Iránról beszélt, Blinken az igazságügyi reformmal kapcsolatos amerikai aggodalmakról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahuval tartott közös sajtóértekezletük során a Jeruzsálemben tartózkodó amerikai külügyminiszter hosszasan beszélt a demokratikus értékekről, a konszenzus építéséről; a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy Izrael erős demokrácia marad, de aztán Teheránra terelte a szót.

Blinken és Netanjahu a sajtóértekezleten (fotó: Amos Ben Gershom/GPO)

Benjamin Netanjahu miniszterelnök mellett – aki igyekezett Iránra összpontosítani – Antony Blinken amerikai külügyminiszter érezhetően a két ország közös demokratikus értékeire helyezte a hangsúlyt, ami egyértelmű jele annak, hogy a Fehér Ház aggódik Izrael új jobboldali kormányának jogi kezdeményezései miatt.

“Az országaink közötti kapcsolat során újra és újra visszatérünk arra, hogy az mind a közös érdekekben, mind a közös értékekben gyökerezik” – mondta Blinken.

“Ez magában foglalja az alapvető demokratikus elvek és intézmények támogatását, beleértve az emberi jogok tiszteletben tartását, a mindenki számára egyenlő igazságszolgáltatást, a kisebbségi csoportok egyenlő jogait, a jogállamiságot, a szabad sajtót, az erős civil társadalmat – és az izraeli civil társadalom élénksége az utóbbi időben teljes mértékben megmutatkozott.””

A Netanjahu koalíció egy sor drámai reformot szorgalmaz, amelyek növelnék a kormány ellenőrzését az igazságszolgáltatás felett. A terv heves bírálatokat és figyelmeztetéseket váltott ki vezető pénzügyi és jogi szakértők részéről. Heti rendszerességgel követik egymást a tömegtüntetések és egymást érik a nyilvános petíciók különböző tisztviselők, szakemberek és magáncégek részéről.

” Demokráciáink egyik egyedülálló erősségét az adja, hogy az emberek elkötelezettek, hallatják hangjukat, és készek megvédeni jogaikat, ” – folytatta Blinken. “Továbbá az a felismerés, hogy az új javaslatok elfogadtatásának leghatékonyabb módja a konszenzus megteremtése. Így biztosítjuk, hogy azokat elfogadják és tartósan fennmaradjanak.”

Utalva a Biden-kormányzat és Netanjahu kormánya közötti mély nézeteltérésre, Blinken azt mondta, hogy az USA és Izrael az évek során csak erősítette demokráciáját azáltal, hogy “betartjuk a kölcsönös normákat, amelyeket felállítottunk; és hogy őszintén és tisztelettel beszélünk, ahogy a barátok szoktak, amikor egyetértünk, és amikor nem”.

Blinken előtt felszólalva Netanjahu elébe ment Blinken aggályainak, és beszéde elején hangsúlyozta, hogy a két országnak “közös értékei vannak; két erős demokrácia, amelyek, biztosíthatom Önöket, erős demokráciák maradnak”.

Netanjahu Teheránra helyezte a hangsúlyt, és azt mondta Blinkennek, hogy a nemzetközi közösség meglátta “Irán igazi arcát”.

“Látták ennek a rezsimnek a barbárságát a saját népe ellen” – mondta Netanjahu, utalva a hónapok óta tartó iráni tüntetésekre. “Látták, hogyan exportálja az agressziót a határain és a Közel-Keleten túlra, és azt hiszem, konszenzus van köztünk abban, hogy ez a rezsim nem juthat atomfegyverekhez”.

” Izrael minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy Irán ne juthasson atomfegyverekhez és az azok célba juttatásához szükséges eszközökhöz” – folytatta Netanjahu.

Blinken beszélt arról is, hogy meg kell akadályozni Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson, de gyorsan áttért azokra a drónokra, amelyeket Irán Moszkvának szállít.

Emellett burkoltan sürgette Izraelt, hogy bővítse ki Kijev támogatását: “Oroszország folyamatos atrocitásai csak aláhúzzák annak fontosságát, hogy támogatást nyújtsunk Ukrajnának minden téren – humanitárius, gazdasági és biztonsági területen egyaránt “.

Izrael igyekezett semleges álláspontot képviselni a háborúval kapcsolatban, nyitva tartva a kommunikációs csatornákat mind Oroszország, mind Ukrajna felé. Izrael elutasította Kijev felfegyverzését, mert attól tartott, hogy felbosszantja Moszkvát, és aggódik amiatt, hogy ezzel veszélyeztetné évtizedes szíriai törekvését: az iráni jelenlét felszámolását északi határán. Oroszország, amely fejlett légvédelemmel rendelkezik Szíriában, nem gátolta az izraeli légicsapásokat.

Times of Israel

[popup][/popup]