Netanjahu felajánlotta Lapidnak és Gantznak, hogy csatlakozzanak egy rendkívüli egységkormányhoz

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt javasolta az ellenzéki Jes Atid és a Nemzeti Egység pártoknak, hogy lépjenek be egy szükségkormányba a Hamasz szombat reggeli pusztító meglepetésszerű támadása után.

Netanjahu a Jes Atid vezetőjével, Jair Lapiddal és a Nemzeti Egység párt vezetőjével, Benny Gantz-cal korábban ma tartott találkozóján tette ezt az ajánlatot, mondván, hogy egy ilyen kormány ugyanolyan formátumú lenne, mint a Levi Eshkol kormány, amelyhez Menachem Begin akkori ellenzéki vezető csatlakozott az 1967-es hatnapos háború előtt.

Gantz azt mondta, megfontolja egy ilyen kormányba való belépést a háború idejére, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen kormány “egyedül a biztonsági kihívásokkal foglalkozzon”, olyan módon, amely lehetővé tenné pártja számára “az érdemi partnerséget és befolyást a döntéshozatalra a megfelelő fórumokon”.

A Nemzeti Egység párt vezetője ettől függetlenül teljes támogatásáról biztosította a jelenlegi kormányt “minden felelős és határozott biztonsági intézkedéshez”.

Jair Lapid korábban este azt mondta, hogy csatlakozna “egy csökkentett létszámú, professzionális, szükségkormányhoz”, mivel “a jelenlegi kabinet szélsőséges és diszfunkcionális összetételével” lehetetlen lenne háborút vezetni. Ezzel lényegében felszólította a miniszterelnököt, hogy távolítsa el a kormányból a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus és az Otzma Jehudit pártokat.

Times of Israel

[popup][/popup]