Netanjahu: Bennett szánalmas és veszélyes

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Bennett szerint javítani kell az Izraelről kialakult képen, amely károsodott, amíg Netanjahu volt a miniszterelnök. A romlás egyik oka Bennett szerint a Hamász elleni nyári hadművelet volt.

Naftali Bennett miniszterelnök és Benjámin Netanjahu, az ellenzék vezetője egymásnak esett a Knesszet hétfői viharos ülésén. Az ülést 40 ellenzéki képviselő kérésére hívták össze.

Netanjahu olyan gyerekhez hasonlította Bennettet, aki úgy csinál mintha repülőgépet vezetne. Azzal vádolta a jelenlegi miniszterelnököt, hogy csak látszatvezetés zajlik jelenleg az országban. “Megvan a rangja, de nem igazi miniszterelnök” – mondta Netanjahu. “Ez nemcsak szánalmas, hanem veszélyes is. Nem ért el semmit, nincsen koncepciója. Nem vezető. Minden hamis.”

A pilótahasonlatot lezárva Netanjahu azt mondta, “van remény, mert a Likud repülőgépe már a kifutópályán van, készen arra, hogy visszatérjen a hatalomba”. Netanjahu továbbá azzal vádolta a kormányt, hogy pénzt pazarol a kabinet minisztereinek külföldi útjaira. A korábbi miniszterelnök azzal viccelődött, hogy annyi miniszter van mostanában külföldön, hogy Izraelben már hiány van biztonsági őrökből, és gúnyosan azt is hozzátette, hogy Jair Lapid külügyminiszter éppen „hivatalos látogatáson van Izraelben”.

Bennett válaszában arról beszélt, hogy javítani kell Izrael nemzetközi imázsát (public diplomacy), ami szerinte károsodott a Hamász elleni nyári hadművelet idején, amikor Netanjahu volt a miniszterelnök. Ezenkívül büszkén jelentette be, hogy kormánya 40 új diplomatát nevezett ki, és hogy a külügyminisztériumban minden idők legnagyobb diplomata tanfolyamát sikerült elindítaniuk. “A Hamász legyőzött minket a közvéleményért folytatott háborúban” – mondta Bennett. “Terroristák támadtak ránk, akik lőtték Jeruzsálemet és Tel-Avivot. Ezek ellenére a világ több országában is minket hibáztattak, mert a mi álláspontunkat nem mondták el világosan”.

Az ellenzéki képviselők kereszttüzébe ezután a költségvetés került. Bennett ezekre úgy reagált, örül, hogy három és fél év után végre elfogadtak egy költségvetést a parlamentben. Szerinte ez az elmúlt évek szociálisan legérzékenyebb büdzséje.

Jpost.com – Szabó Gyula

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Kneszet, Naftali Bennett, vita

[popup][/popup]