Netanjahu bejelentette a rapid törvénykezés leállítását, hogy “elkerüljék a polgárháborút”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Netanjahu bejelentette, hogy – a tömeges tüntetések hatására – elhalasztja a nemzetet megosztó jogi reformokat, hogy lehetővé tegye a párbeszédet, és elkerülje a polgárháborút.

Forrás: screenshot

Sajtónyilatkozatában Netanjahu azt mondja, tisztában van az izraeli társadalomban növekvő feszültségekkel és a megoldási szándékkal, de állítása szerint van egy “szélsőséges kisebbség”, amely “szétszakítja Izraelt”.

Netanjahu követelte, hogy állítsák le a tartalékosok szolgálatmegtagadó mozgalmát. Kijelentette, hogy nem akarja szétszakítani az országot.

Jelezte, hogy ő többször is párbeszédre szólított fel a törvénykezésről, de hozzátette, “nem szabad polgárháborút kirobbantani”, mivel súlyos válság van az izraeli társadalomban.

“Ha van lehetőség arra, hogy párbeszéddel elkerüljük a polgárháborút, akkor szakítsunk egy kis időt a párbeszédre” – mondja, hozzátéve, hogy “nemzeti felelősségből” a Knesszet következő ülésszakáig elhalasztja a rendkívül megosztó – a bírói kinevezésekről szóló – törvénytervezet vitáját.

Netanjahu azt mondta, szövetségesei többsége támogatja a lépést, hozzátéve, hogy a reform végül így vagy úgy, de át fog menni.

Kormánypárti tüntetők Jeruzsálemben

Eközben kormánytámogató jobboldaliak tízezrei tüntettek Jeruzsálemben az igazságügyi átalakítás folytatása mellett.

„A mi hangunk nem kevésbé fontos, mint egy pilótáé” – skandálják a tüntetők, valamint azt, hogy „Pontosan tudjuk, kire szavaztunk” és „Semmilyen elitcsoport nem juttathatja idáig hozni az országot. Egy nemzet vagyunk.”

A Likudpárti Kneszet-elnök, Amir Ohana beszédet mondott a tüntetésen, és arra kérte a tömegeket, hogy mérsékeljék a lángokat és kerüljék az erőszakot.

„Érzékeny, viharos és kényes időszakot élünk” – mondja Ohana. „Nincsenek ellenségek. Van egy nemzet, amely megosztott és jobb napokat remél. Teljesítsük együtt ezt a reményt.”

Times of Israel

Címkék:bírói kinevezés, ellentüntetés, Izrael, Tüntetések

[popup][/popup]