Németország Halle után: keresztények tóratekercset ajándékoznak a zsidóknak

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Hagyomány, Politika

Az utóbbi hetek szomorú németországi eseményei után egy örömtelibb, szimbolikus eseményre került sor Erfurtban.

Friedrich Kramer, evangélikus püspök és Reuven Jacobov rabbi a Tóra első betűinek írásakor (dpa-Bildfunk / Martin Schutt)

5781. Tishri hónap 1-én, azaz a következő Ros Hasana ünnep napján kezdődik a Közép-Német Evangélikus Egyház, az Erfurti Katolikus Egyházmegye és a Türingiai Zsidó Közösség közös kezdeményezése, a „Kilenc évszázad zsidó élet Türingiában” címet viselő egyéves eseménysorozat. Első eseményére azonban már most sor került: szerdán megkezdődött az erfurti Új Zsinagógában egy vadonatúj tóratekercs írása. A legelső szót, a Beresit-et (Kezdetben) egy közös ünnepség keretében Reuven Yaacobov berlini rabbi, aki egyben szófér, azaz hivatalos tóramásoló, vetette a pergamenre.  A rendezvényen magas rangú evangélikus és katolikus egyházi vezetők is részt vettek.

Yaacobov a továbbiakban Berlinben fogja folytatni a nagy figyelmet igénylő munkáját. A Tóra írásának ugyanis szigorú szabályai vannak. Kizárólag kóser állatok bőréből készült pergamenre írható, kézzel, liba- vagy pulykatollból készült íróeszközzel. A felhasznált tinta nem tartalmazhat fémet. A másolás során a legcsekélyebb hibát sem szabad elkövetni. A rituális szabályok szigorú betartása révén egy-egy tóratekercs évszázadokig képes megtartani kiváló állapotát, ami már csak azért is fontos, mert a zsidó hagyomány szerint már a legkisebb szöveghiba vagy sérülés is használhatatlanná teszi és javítani kell. A használhatatlanná vált tekercset nem szabad egyszerűen eldobni vagy megsemmisíteni. Általában megfelelő tiszteletadással eltemetik, esetleg egy külön erre készített tárolóban, a genizában helyezik el.

A most készülő tekercs a türingiai keresztény egyházak ajándéka a helybéli zsidóságnak, amivel keresztények és zsidók szoros kapcsolatát kívánják kifejezésre juttatni. Két évbe fog telni, míg a Tóra összes, azaz 304.805 írásjele hibátlanul a helyére kerül. Alexander Nachama tartományi főrabbi különösen örül az új tekercsnek. Ugyan kilenc példánnyal rendelkeznek, de közülük csak kettő van használható állapotban.

A téma-évet a türingiai tartományi kormány is támogatja.

 

 

Címkék:ajándék, evangélikus, katolikus, szófér, Tóratekercs

[popup][/popup]