Nemes-Jeles László az új Oscar díjas rendező botrányáról: “Nem mérte fel ezt a felelősséget”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 2024-es Oscar-díjátadón Jonathan Glazer Érdekvédelmi terület című, Auschwitzban játszódó holokausztdrámája kapta a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést, és Izraelt élesen bíráló beszédet mondott a gázai események miatt. A magyar Oscar díjas Nemes Jeles László reagált az eseményre a Variety filmes szaklap kérdésére. Szerinte a holokausztról filmet forgatni felelősség, ezt Glazer nem mérte fel megfelelően.

Nemes-Jeles László (Fotó: Pozsonyi Janka)

A hírt az rtl.hu szemlézte.

A brit rendezőt álló ováció fogadta a színpadon. Beszédében köszönetet mondott a szereplőknek, és párhuzamot vont az Érdekvédelmi terület és a gázai konfliktus között, ezzel nem kis felháborodást kiváltva. A Variety cikke szerint a részletek nehezen érthetők a rendező motyogása és a közönség tapsa miatt – írja az rtl.hu.

„Minden választásunk azért született, hogy tükrözze és szembesítsen minket a jelennel, nem azért, hogy azt mondjuk: nézzétek, mit tettek akkor, hanem inkább azt, hogy mit teszünk most” – mondta a beszéd hivatalos leirata szerint, amit az Amerikai Filmakadémia tett közzé.

„A filmünk megmutatja, hová vezet a dehumanizáció a legrosszabb formájában. Ez alakította az egész múltunkat és jelenünket. Most itt állunk, mint férfiak, akik visszautasítjuk zsidóságunk és a Holokauszt eltérítését egy olyan megszállás nevében, amely annyi ártatlan embert érintő konfliktushoz vezetett. Akár az október 7-i izraeli áldozatok, akár a Gáza elleni folyamatos támadás, ennek a dehumanizációnak az összes áldozata – hogyan állunk ellen?” – fogalmazott Glazer, aki a díjátadó után nem adott interjút, a Varietynek sem volt hajlandó tisztázni, hogy mégis mire gondolt.

No Title

Uploaded by None on 2024-03-11.

A legutóbbi holokausztdráma, ami Oscar-díjat kapott, Nemes-Jeles László Saul fia című filmje volt, ami szintén Auschwitzban játszódik. A rendező a filmes szaklapnak azt mondta:

[popup][/popup]