Nemes Jeles László a neten zsidózókról

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika

Míg az egész világ örül a Saul fia sikerének – 80 ország vette meg eddig a film vetítési jogát – Magyarországon az elismerő fogadtatás mellett hallani az ellendrukkerek, fórum-hőzöngők előítéletes hangjait is. 

A Saul fia stábjának sajtótájékoztatója az Uránia moziban az Oscar díj jelöltség bejelentése után. Fotó: Mika Klára, Szombat

‘Miért pont egy holokauszttal foglalkozó film nyeri meg ezt a díjat?’, az “űrhajósok” így meg úgy.

A Jobbik “ökle”, Novák Előd – a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlóan – egyenesen azt is előírná, miről kellene a művészeknek filmet készítenie a huszadik század egyik legnagyobb traumájának tematizálása helyett, mely Magyarországon, a diktatúra miatt jelentős késéssel válhatott csak a köztudat részévé.

Nemes Jeles László rendező a film Oscar-jelölése alkalmából tartott mai sajtótájékoztatón nemes egyszerűséggel nyugtázta az interneten antiszemitizmustól fröcsögő reakciókat:

„Az az érzésem, hogy kommentárokat olvasni az interneten – főleg egy ilyen filmnél, vagy egy ilyen helyzetben – olyan, mint elmenni a hangversenyre, felvenni a hangversenyt, és utána összevágni a köhögéseket és azt meghallgatni.”

 

Címkék:antiszemitizmus, Nemes Jeles László, Oscar, Saul fia

[popup][/popup]