Nemcsak a Holokauszttal foglalkozna a Randolph L. Braham Intézet

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

Új tudományos kutatóműhely indulna a Mazsihisz égisze alatt. 

Randolph L. Braham

Furcsa módon a kormánypárti Magyar Hírlap számolt be elsőként a Randolph L. Braham Intézet tervezett megalakulásáról. A Mazsihisz vezetése által elképzelt, még csak víziókban létező intézmény – a Kibicnek nyilatkozó Kőszegi Zoltán, Mazsihisz kommunikációs vezető szerint – átvenné az emlékezetpolitikai ügyeket a Mazsihisztől. Elsősorban nyilván a Sorsok Háza körüli vitákra gondolhatunk, amelyek minden bizonnyal komoly politikai terhet jelentenek a Mazsihisz és a kormány kapcsolatában.

A Mazsihisz vezetősége döntést hozott az Intézet felállításáról, valamint az ehhez szükséges pénz elkülönítéséről is – tájékoztatott hitközségi forrásunk, aki azonban tévesnek nevezte azt az információt, amely szerint az intézet elsősorban politikai feladatok ellátására született.

Ellenkezőleg: az elsődleges feladat a tudományos kutatómunka – amit az EMIH által fenntartott Milton Friedman Egyetem már elkezdett, amikor megalakította a Magyar Zsidó Történeti Intézetet, mely rendezvényeivel már meg is jelent a magyar nyilvánosságban.

A Randolph L. Braham Intézet is azt tekinti céljának, hogy bekapcsolódjon a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, méghozzá nemcsak a Holokauszt témájában – noha a névválasztás (a nemrég elhunyt Randolph L. Braham a magyarországi Holokauszt legnevesebb kutatója volt) ez utóbbit sejteti.

Az Intézet mission statement-je rövid időn belül várható – jelezte forrásunk, aki szerint ez után következhet majd a részletesebb tervek kidolgozása és az elismert tudományos káderek felkutatása. Az intézmény felállását a Mazsihisz két szellemi centruma, a Toronyi Zsuzsa vezette Zsidó Múzeum, illetve a Vajda Károly vezette Zsidó Egyetem felügyeli majd.

A jelenlegi helyzetben, a független tudományos intézmények elleni támadás heteiben talán nem is lesz olyan nehéz szabad vegyértékkel rendelkező, tekintélyes tudományos kutatókat találni – vélekedett forrásunk.

Címkék:Randolph L. Braham Intézet

[popup][/popup]