“Nem ülök zsidó mellé!” – erőszak, antiszemitizmus az amerikai elit egyetemeken

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Egyesült Államok vezető egyetemeinek Izrael-párti diákjaiból álló küldöttség a múlt héten érkezett Izraelbe, hogy beszámoljanak az egyetemi kampuszokon növekvő antiszemitizmusról. A Knesszetben elhangzott beszámolóikból kiderült, hogy a zsidógyűlöletet személyesen is megtapasztalták – olykor annak erőszakos formájában is.

Danny Danon a diákokkal

Az amerikai diákok találkoztak Izrael korábbi ENSZ-nagykövetével, Danny Danonnal, aki jelenleg a Likud képviselője a Kneszetben.

Jake Klatzker, a Seattle-i Washington Egyetem végzős hallgatója számos helyi zsidó szervezetben tevékenykedett, köztük az egyetem Hillel tagozatában, a StandWithUs nevű Izrael-párti szervezetben is.

Klatzker elmondta, hogy mind a bal-, mind a jobboldal részéről találkozott antiszemitizmussal, de az antiszemitizmus szerinte “alattomosabb” formáit olyan szervezetek képviselték, mint a cionistaellenes zsidók vagy a Students for Justice in Palestine.

Voltak olyan esetek az egyetemen – meséli –, amikor a zsidó közösségen belüli ismerőseim megkerestek, végignéztek rajtam és azt mondták, “hamis zsidó” vagyok” ezért meg azért „szégyent hozok a zsidóságra”, “gonosz zsidó”, „nem igazi zsidó” “rossz úton járó zsidó” vagyok. Ez nagyon régi gyűlölet, újfajta módon előadva – foglalta össze tapasztalatait Klaetzker.

Samantha Levy, az Illinois-i Egyetem másodéves hallgatója leírja az egyik ilyen élményt, amikor egy vallásközi vacsorán vett részt egy másik zsidó diákkal és tucatnyi muszlim diákkal együtt. “Leülünk, és megkérdezem a lányokat, hogy “leülhetek ide?”, „Persze, persze”, mondják ők.” A férfiak imádkoztak, és amikor visszajöttek az imádkozásból, az egyik srác odajött az asztalhoz, és látta, hogy rajtam van a Dávid-csillag, mert ugye nem szoktam levenni. Rám nézett, aztán a [muszlim] lányra nézett, majd azt mondta: “Tudod, hogy egy zsidó mellett ülsz?”” A muszlim lány igennel válaszolt: “Erre a fiú azt mondta: “Nem fogok zsidó mellé ülni”. Azzal fogta a hátizsákját és elment. Ez éppen az iszlám öntudat hetében történt – mondhatom, ezután én is nagyon öntudatosan éreztem magam” – viccelődött Levy.

Életkép egy montreali egyetemről

Egy harmadik diák, Thea Libin, a kanadai Calgary Egyetemen tanul. Elmondása szerint október 7, a háború kitörése óta több antiszemitizmust tapasztalt, mint egész addigi életében.

“Az Izraelt támogató diákok egy kis asztalt állítottak fel, ahol a tényeket tartalmazó szóróanyagot osztogattak, amivel megpróbálták eloszlatni a háborúval kapcsolatos mítoszokat. Ott álltam az asztalnál én is, és amikor elsétáltam az asztaltól, és éreztem, hogy valaki követ engem. Megfordulok, ott áll velem szemben egy lány, megragadja a Magen David nyakláncomat és odébbáll vele, miközben azt mondja: “Te gyarmatosító vagy”.

Majdnem minden diáknak volt tapasztalata az antiszemitizmussal, vagy közvetlenül, vagy úgy, hogy az egyetem tétlensége miatt úgy érezték, ők és a biztonságuk nem számít.

Egy másik hallgató, aki megpróbálta elmesélni tapasztalatait, zokogni kezdett, és el kellett hagynia a termet.

A diákvezetők mégis hangsúlyozták, hogy továbbra is harcolni fognak Izraelért, és a Postnak nyilatkozó diákok mindegyike elmondta, hogy az Egyesült Államokba visszatérve folytatni fogják az érdekvédelmi munkát.

Jpost.com

[popup][/popup]