„Nem szűnő antiszemitizmus” az Illinoisi Egyetemen

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC) zsidó diákjai „folyamatos antiszemita zaklatásnak vannak kitéve” – ez áll az amerikai oktatási minisztériumon belül működő polgári jogokkal foglalkozó hivatalnak (OCR) benyújtott panaszban.

Az egyetem Campusa (fotó: Wikimedia Commons)

A pénteken közzétett panaszt három zsidó szervezet jegyzi: a Louis D. Brandeis Center for Human Rights Under Law, a Jewish United Fund és a Hillel International. Az általuk összeállított panaszban az áll, hogy az elmúlt öt évben az UIUC campusán „az antiszemitizmus és az anticionizmus ijesztő mértékű növekedése tapasztalható”. Horogkereszteket festettek a falakra, menórákat és mezüzéket rongáltak meg, a zsidó diákszövetség ablakát téglával zúzták be. Közben a palesztinbarát diákok terrorista szervezeteket dicsőítenek, zsidó diáktársaikra támadnak, azokat „náciknak” és „fehér fajvédőknek” bélyegzik. Az egyetemi sokszínűségről szóló gyakorlatokat Izrael-ellenes kiképzésre használják – áll a dokumentumban.

Az elmúlt héten egy diáklány lemondott szenátusi tagságáról. Beszédében a következőket mondta: “Rájöttem, hogy ez nem egy olyan hely, ahol közületek bárkit is érdekelnének az emberi jogok és a méltányosság. Képtelenek vagytok arra, hogy meghallgassatok, mivel teljesen elvakít benneteket a zsidók és Izrael iránt érzett gyűlölet. Ezért sem vagytok alkalmasak arra, hogy a campus diákjainak érdekeit képviseljétek.”

Alyza D. Lewin, a Brandeis Center igazgatója elmondta, hogy a zsidó szervezetek azért tárták a közvélemény elé panaszukat, mert elégedetlenek voltak az egyetemi vezetés tehetetlenségével.

„Az egyetemnek hét hónapja volt arra, hogy föllépjen a szűnni nem akaró zaklatással szemben. A halogatási taktika és semmittevés láttán döntöttünk a dokumentum nyilvánosságra hozataláról. Reméljük, hogy a helyzet komolysága arra ösztönzi az egyetemet, hogy felhagy a szőnyeg alá söpréssel, és aktív lépéseket tesz” – nyilatkozta Lewin.

Algemeiner – Bassa László

 

Címkék:antiszemitizmus, Illinoisi Egyetem

[popup][/popup]