Nem meglepő: az EU küldötte szerint az Izraeli hadsereg „megsértette a nemzetközi jogot”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Európai Unió küldötte szombaton bírálta Izraelt a közelmúltbeli dzsenini katonai műveletben alkalmazott „aránytalan erő” miatt, és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Jeruzsálemet.

Sven Kuehn von Burgsdorff a sajtó képviselőinek beszél

Sven Kuehn von Burgsdorff, a Palesztin Hatósághoz delegált EU küldött megjegyzései Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megjegyzéseit visszhangozták, aki csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy “az izraeli katonák túlzott erőt alkalmaztak”.

A 48 órás hadműveletben – amely egyébként évek óta a legnagyobb volt, amelyet Izrael a palesztin területen végrehajtott – az izraeliek légierőt is bevetettek és páncélozott buldózerek is részt vettek, amelyek egyes utcákban az úttestet téptek fel. A tűzharcban tizenkét palesztin halt meg – Izrael közlése szerint mindannyian fegyveresek voltak, akiket különböző terrorcsoportok méltattak utólag. A több tucatnyi sebesült közül néhányan nem harcosok voltak – közölte az IDF. Egy izraeli katona meghalt.

Dzsenin több palesztin terrorcsoport tevékenységének egyik gócpontja, és Benjámin Netanjahu miniszterelnök “terrorista fészeknek” nevezte a menekülttábort.

Sven Kuehn von Burgsdorff, akkor nyilatkozott, amikor 25 ország ENSZ-tisztviselőiből és diplomatáiból álló küldöttséget vezetett a Ciszjordánia északi részén fekvő táborba.

“Aggódunk egyes fegyverek és fegyverrendszerek bevetése miatt, amelyek megkérdőjelezik, hogy a hadsereg arányosan reagált a művelet során” – mondta Kuehn von Burgsdorff a műveletről.

Burgsdorff újságíróknak azt mondta, hogy a “fájdalmas” rajtaütés sérti a nemzetközi jogot, és sürgette Izraelt, hogy vessen véget a konfliktusnak.

Times of Israel

[popup][/popup]