Nem kizárt, hogy az Európa Parlament elfogadja a magyarországi állapotokat élesen bíráló Sargentini-jelentést

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

A néppárti képviselők szabadon voksolhatnak, a párt vezetője, Manfred Weber azonban igennel fog szavazni.

Judith Sargentini

Szabadon voksolhatnak az Európai Néppárt (EPP) képviselői a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről – közölte kedden este a párt európai parlamenti (EP-) frakcióját vezető Manfred Weber, hozzátéve, hogy ő maga igennel fog szavazni.

Rövid sajtótájékoztatóján Weber azzal indokolta döntését, hogy nem látott kompromisszumkészséget Orbán Viktor kormányfő részéről a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezeteket érintő új törvények ügyében, de hozzátette, fenn akarja tartani hídépítő szerepét és folytatni kívánják a dialógust.

Sargentini-jelentés jóváhagyásának esélyeiről Weber nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani, a jóváhagyáshoz azonban elengedhetetlen a Fideszt is soraiban tudó EPP legalább részleges támogatása.

Miután a Néppárttól balra álló frakciók megszavazzák a jelentést, nagy a valószínűsége annak, hogy az Európa Parlament elfogadja a magyar kormánypártot súlyosan elmarasztaló jelentést.

A 27 oldalas Sargentini-jelentés három helyütt az antiszemitizmust is megemlíti a problémák között, de ez egészében nem súlyponti téma.

Orbán Viktor erre a részletre úgy reagált, hogy „a valódi antiszemitizmus Brüsszelben van”.

Ez ügyben a Fidesz Európa Parlamenti képviselője, Schöpflin György levelet írt valamennyi képviselőtársához, melyben – úgy is, mint Holokauszt-túlélő – cáfolni igyekszik az antiszemitizmussal kapcsolatos vádakat.

[popup][/popup]