„Nem kellett neki a pénz – ölni akart”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A bostoni rabbi késelője ellen újabb vádak merültek föl, jelentették be a helyi nyomozók, miután a férfi antiszemita nézeteiről újabb értesülések láttak napvilágot.

Khaled Awad a bíróságon július elsején

Július 1-jén Khaled Awad revolverével gépkocsijába kényszerítette Shlomo Noginski rabbit, egy Boston környéki zsidó iskola tanítóját, és ott nyolc késszúrással súlyosan megsebesítette.

Awadot a támadást követően elfogták, a következő napon pedig hét pontban emeltek ellene vádat, köztük szerepelt a fegyveres támadás gyilkosság szándékával.

A nyomozók újabban ezt két újabb vádponttal egészítették ki. Ezek: személyiségi jogok megsértése és testi sérülést kiváltó fegyveres támadás.

Rachael Rollins, a Suffolk megyei ügyész nyilatkozta csütörtökön a médiának: „A bíróság meggyőződése, hogy az incidens az elkövető antiszemitizmusában gyökerezik. A zsidó közösség biztonságban érezheti magát, mert mindent megteszünk az ügy kivizsgálására.”

Margaret Hegarty nyomozó elmondta, hogy Awad több ismerőse tanúskodott arról, hogy a vádlott szerint „a zsidók fukarok és gonoszok; ők irányítják a világot.”

Shlomo Noginski

„A tanúk szerint a gyanúsított sztereotípiákkal élt a faji csoportok különbözőségét illetően, legyenek azok fehérek vagy feketék, de különösen keményen kikelt a zsidók ellen” – tette hozzá Hegarty.

A Boston Herald szerint a bevándorlási és vámügyi hivatal azon van, hogy az egyiptomi állampolgár Awadot tartsák őrizetben, mert lejárt az USÁ-ba szóló diákvízuma.

A kihallgatás során Awad tagadta bűnrészességét az ellene fölhozott vádakban. Július 29-ig kivizsgáláson kórházban marad, akkor döntenek arról, tovább is őrizetben tartják-e. Egy pszichológus szerint már korábban mentális zavarok egész sorát mutatta.

Barátai durván antiszemita viselkedésére emlékeztettek. A zsidó Aidan Anderson, a gyanúsított korábbi szobatársa elmondta, hogy közös konyhájukban rátámadt.

Noginski családi körben lábadozik odahaza. Csodának tartja, hogy életben maradt.

Benzion Laskin, az áldozat fivére azt mondta az The Algemeinernek, hogy nincs kétsége az antiszemita indíték felől. „Nem kellett neki se pénz, se semmi. Ölni akart”.

Algemeiner – Bassa lászló

 

 

Címkék:antiszemita támadás, Boston, gyilkossági kísérlete, Khaled Awad, rabbi, Shlomo Noginski

[popup][/popup]