Nem hívtak meg izraelieket Németország legnagyobb művészeti fesztiváljára

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Németország antiszemitizmus elleni főbiztosa úgy véli, ezt csak Izrael-ellenes bojkottként lehet értelmezni.

Felix Klein, Németország antiszemitizmus elleni szövetségi biztosa aggodalmát fejezte ki, mivel a június 18-án nyíló kasseli Documenta művészeti fesztivál kurátorai elzárkóztak izraeli művészek meghívásától. Erről Klein a Die Welt internetes oldalán nyilatkozott. „Amennyiben egyetlen izraeli művész sem kap meghívást, ez csak bojkottként értelmezhető. De nem nyilatkoznék véglegesen. A Documenta még változtathat álláspontján” – figyelmeztetett.

Véleményét osztotta Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke csütörtökön, aki azt mondta, hogy a BDS (az Izrael-ellenes bojkottmozgalom) hatása láthatóan megmutatkozik.

Az ötévente Kassel városában megrendezésre kerülő Documenta fesztivált hónapok óta az antiszemitizmus vádja lengi körül. Pontosan azóta, hogy az ez évi programok kurátora, a Ruangrupa indonéziai csoport tagjai bejelentették, hogy támogatják az Izrael ellenes BDS mozgalmat.

Egy másik résztvevő, a Rámalláh központú Khalil Sakakini Kulturális Központ ugyancsak többször maradt távol izraeli művészeti eseményektől. A névadó Khalil al-Sakakini még a zsidó állam megalapítása előtt élt Palesztinában, és nyíltan rokonszenvezett a hitleri Németországgal.

Dr. Felix Klein

Amikor Kleint arról kérdezték, hogy mit szól a Ruangrupa véleményéhez, amennyiben Izrael apartheid politikát folytat, kijelentette: ez egy „antiszemita narratíva”, ami az „érezhető zsidógyűlöletet” igyekszik elfogadhatóvá tenni.

„Bizonyos körök szerint Izrael a Nyugat utolsó gyarmatosító projektje. Pedig Izrael valójában az üldözött zsidóknak dobott mentőöv” – így Klein.

A Documenta szervezői tagadják az antiszemitizmus vádját. Sabine Schormann fesztiváligazgató így fogalmaz: „Az összes művész, a Ruangrupa művészeti igazgatója, a szponzorok és a menedzserek egyaránt elhatárolják magukat… Szó sem volt arról, hogy a fesztivált az Izrael-ellenes BDS mozgalommal összhangban álló eseménnyé alakítsák.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Izrael ellenes bojkott, Kassel fesztivál

[popup][/popup]