Nem hagyjuk abba a harcot – mondta Netanjau a Kneszetben, a túszok hozzátartozóinak fújolása közepette

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael nem állítja le, hanem még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben – jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud frakcióülésén.

A túszok hozzátartozói a Kneszet karzatán

Beszámolt arról, hogy éppen a tanácskozás előtt tért vissza a Gázai övezetből, ahol harcoló tartalékos katonákkal találkozott. “Mindenki azt kérte tőlem, hogy ne álljunk meg, csináljuk végig!” – mondta. “Hosszú küzdelem lesz, amelyhez türelemre, összetartásra és szilárd küldetéstudatra van szükségünk” – tette hozzá a kormányfő.

Izrael “minden erőfeszítést” megtesz annak érdekében, hogy hazahozza a Hamász által a Gázai övezetben fogva tartott túszokat – jelentette ki Benjámin miniszterelnök valamivel később a Knesszetben, kijelentve, hogy ennek az erőfeszítésnek a sikeréhez “katonai nyomás” szükséges.

“Nem hagyjuk abba a harcot” – mondta a parlament rendkívüli ülésén, amelyen a túszok családtagjai is részt vettek, hozzátéve, hogy “időre van szükségünk”.

“Nincs időnk” – kiabálták be a hozzátartozók a Knesszet galériájáról, mire a családok azt skandálták: “Most! Most!”. Most!”, követelve a túszok azonnali szabadon bocsátását.

Netanjahu azt mondta, hogy megkereste Hszi Csin-ping kínai elnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy személyesen járjanak közben a túszok érdekében, és hogy felesége, Sara közvetlenül a pápához fordult.

A túszok hozzátartozói a Kneszet karzatán. A kezükben tartott felirat szövege: Mi lenne, ha a te lányodról lenne szó?

“Nem állunk meg, és nem állunk meg a győzelemig, mert nincs más földünk és nincs más utunk” – mondta a túszok családjainak fújolásai közepette.

Az izraeli pénzügyminisztérium szakemberei szerint a Hamász elleni háború legalább jövő februárig fog tartani, és költsége jelentősen növelni fogja az államháztartás hiányát. A háború költsége 2024-ben legalább 50 milliárd sékellel (4250 milliárd forint) több lesz a korábban előre látottnál, és a költségvetési hiány várhatóan az eredetileg tervezett 2,25 százalékosról 5,9 százalékosra fog nőni. Ezekről az adatokról parlamenti tájékoztatóján Itaj Temkin, a pénzügyminisztérium költségvetési biztosának helyettese számolt be.

A pénzügyminisztérium 19 százalékos gazdasági visszaeséssel számol az idei negyedik negyedévben a harmadikhoz képest, és az évi növekedés az eredetileg 2,5 százalékosra prognosztizáltról várhatóan 2 százalékosra esik vissza idénre vonatkozóan. Jövőre már csak 1,6 százalékos gazdasági növekedést várnak az elhúzódó háború miatt.

Toi/MTI

[popup][/popup]