Nem áll bíróság elé a gyilkos, mert tette előtt marijuanát fogyasztott

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az a muszlim férfi, aki „Allah!” és „Sátán!” kiáltások közepette ütlegelt egy idős zsidó asszonyt, mielőtt kihajította az ablakon, valószínűleg nem áll bíróság elé, mert bűntette előtt marijuananát fogyasztott – így rendelkezett egy francia vizsgálóbíró.

Sarah Halimi

A gyanúsított, Kobili Traore 2017-ben ölte meg Sarah Halimi nyugdíjas orvosnőt – miután már számos alkalommal viselkedett agresszíven és fenyegetően az asszonnyal és annak lányával szemben is. Utóbbit korábban „piszkos zsidónőnek” (Sale juive) nevezte.

Francis Khalifat, a francia zsidó érdekképviseleti ernyőszervezet (CRIF) vezetője ennyit jegyzett meg a döntéssel kapcsolatban: „Nem meglepő, de alighanem igazolhatatlan.”. Khalifat bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen és mindent elkövetnek, hogy Traorét bíróság elé állítsák.

Ha ez nem történik meg, akkor az elkövetőt kényszergyógykezelésre utalhatják be, esetleg drogelvonó kúrára küldhetik, de akár szabadon is bocsájthatják.

Kobili Traoré

Zsidó szervezetek és más csoportok számos alkalommal emelték föl szavukat a bíróági eljárás várható elmaradása ellen. Sammy Ghozlan, egykori rendőrnyomozó az Antiszemitizmus Ellen Küzdő Francia Bizottság vezetője így fogalmazott a JTA-nek: „már nem bízik teljesen abban, hogy az antiszemita gyűlölet bűncselekményeket Franciaországban tisztességes módon kezelik”.

 

Címkék:antiszemitizmus, gyilkosság, gyűlölet bűncslekmény, Sarah Halimi

[popup][/popup]