Nem a “megszállás”, hanem az uszítás a terror valódi oka

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Peszách estéjén egy 15 éves haifai arab lány elhagyta otthonát, és elindult, hogy leszúrjon egy zsidót. És valóban, a tinédzsernek sikerült leszúrnia és közepesen megsebesítenie egy 47 éves férfit az északi városrész egyik parkjában.

A bűncselekményhez használt kés (Fotó: izraeli rendőrség)

Néhányan közülünk a jól ismert mottóval mentegetik ezt a támadást – “mindez a megszállás miatt van”.

De ez nem alkalmazhatók egy haifai fiatal lányra, akinek családja eredetileg Ciszjordániából származik, és akit át kellett telepíteni, miután apja együttműködött az izraeli biztonsági erőkkel. Így érvel Ben Dror Yemini, az Ynetnews publicistája.

Ez nem meglepő – folytatja a szerző. Fanatikusok – például Raed Salah, az Izraeli Iszlám Mozgalom Északi Ága vezetőjének követői – már hajtottak végre olyan terrortámadást, amelyért egyértelműen a gyűlölködő retorikát lehet okolni. És Szalah “varázslatos hatása” valószínűleg a pénteki zavargások során is szerepet játszott a Templom-hegyen, pontosan akkor, amikor a haifai tinédzser is elkövette a támadást.

De senki sem uszít jobban, mint maga a Palesztin Hatóság.

Az IMPACT-se, amely a tankönyveket és tanterveket elemzi, megállapította, hogy az új palesztin tankönyvek Ciszjordániában olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az antiszemitizmus határát súrolják.

Már nincs szükség a Hamásszal vagy az Iszlám Dzsiháddal szimpatizáló muszlim prédikátorok uszítására. Mindez benne van a tankönyvekben, amelyekből a palesztin gyerekek tanulnak.

Ezekben a tankönyvekben nem a megszállással szembeni harcot vagy a palesztin állam létrehozását méltatják. Éppen ellenkezőleg.

Vegyünk például a 10. osztályos tanulók egyik feladatát, amelyben arra kérik őket, hogy írják le a “zsidó jellegzetességeket”. A helyes válaszhoz a diákoknak egy illusztrációt kell elemezni, amelyen egy Dávid-csillagos kéz tartja a földgömböt. A rajz alatti szöveg így szól: “a kulturális gyarmatosítás a legveszélyesebb, mert a nemzet szellemét és hitét támadja meg”.

Részlet egy másik tankönyvből: “Izrael fiai korruptak, ez volt és ez lesz az oka a pusztulásuknak”.

Ezek a gondolatok egybevágnak Haj Amin al-Husszeini mufti és Yusuf Qaradawi sejk, a legmagasabb rangú szunnita klerikusok által terjesztett üzenetekkel – akik Adolf Hitler politikájának csodálatát hirdették – és a jelenlegi jeruzsálemi mufti szavaival, aki ugyanerre szólít fel, igazolva a zsidók kiirtását a múltban és a jövőben.

Továbbra is állíthatjuk, hogy a megszállás a hibás. A megszállás valóban rossz, senki sem akar idegen uralom alatt élni.

A palesztin harc azonban más. Nem politikai emancipációért vagy függetlenségért harcolnak.

Vannak, akik azt mondják, hogy mivel a palesztinoknak csak Ciszjordánia 96%-át ajánlották fel – szemben a 98%-kal -, ellenállásuk indokolt. Ez ostobaság.

Vannak, akik inkább figyelmen kívül hagyják, hogy a palesztin vezetők 1937 óta és mind a mai napig egyenesen elutasítják a földterület feletti szuverenitásra vonatkozó bármilyen kompromisszumot. A palesztinok még a szaúdi béketervet is elutasították, amely az 1967-es határokhoz való visszatérést irányozta elő.

Nem egy független államért vagy önmagukért harcolnak – a harcuk Izrael ellen folyik, a retorikájuk pedig a zsidók ellen mennydörög. Aki a zsidók gyűlöletére neveli a gyerekeket, az a gonoszságra nevel; aki a béke minden említését kiiktatja a tankönyvekből, az valami nagyon baljós dolog után kutat.

Nem csak a Hamász és az Iszlám Dzsihád uszít erőszakra. A Palesztin Hatóság is, hogy amikor választani kényszerülnek egyrészt a nemzeti otthon építése, másrészt az antiszemita uszítás között – mindig az utóbbit választják.

Valójában nem a megszállás az – ami már véget érhetett volna – ami az erőszak útjára vezeti a palesztinokat. Hanem az uszítás az – az iskolakönyveikben és a vallási vezetők beszédeiben,  Izraelben és a palesztin területeken.

Nem sok jó hír van a tankönyvek megváltoztatásának ügyében, de legalább van némi mozgás.

Az IMPACT-se kutatói bemutatták eredményeiket az EU képviselőinek, az európai kormányoknak és az amerikai kongresszusnak.

Ennek eredményeként az EU 200 millió eurónyi segélyt tart vissza. Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter elismerte, hogy a Palesztin Hatóság eddig elutasította az EU követelését, hogy állítsák le az uszítást, amiért cserébe feloldják a segélyek befagyasztását. Nyilvánvaló, hogy a palesztin vezetők a gyűlöletet fontosabbnak tartják a jólétnél.

Még korábban az amerikai kongresszus tagjai, élükön demokrata képviselőkkel, megszavazták a Palesztin Hatóságnak nyújtott segélyek leállítását mindaddig, amíg az uszítás folytatódik.

Az uszítás előbb-utóbb terrorba torkollik. És ez késztetett egy 15 éves lányt arra, hogy vérszomjas terroristává váljon. Nem a megszállás.

Ynetnews

Címkék:Izrael, Palesztin Hatóság, terror, uszítás

[popup][/popup]