Négy  év büntetőtábor vár egy orosz zsidóra, aki a Facebookon tiltakozott Ukrajna megszállása ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Lev Lermant hét hónappal ezelőtt, a háború kezdetén tartóztatták le, azzal a váddal, hogy illegális tüntetést szervezett. A bíróság hétfőn hoz ítéletet egy külön vádpontban, lőszerek illegális birtoklása miatt, amelyeket felesége szerint az orosz biztonsági szolgálat ügynökei helyeztek el otthonukban.

Lev Lerman

A 66 éves orosz állampolgárságú zsidó férfit hét hónapja tartják őrizetben, miután a Facebookon megosztott egy bejegyzést, amelyben arra buzdította az oroszokat, hogy vonuljanak az utcára Ukrajna megszállása elleni tiltakozásul. Miután elítélték illegális tüntetés szervezéséért, és kilenc napot töltött előzetes letartóztatásban, új vádat – lőszerek illegális birtoklása – emeltek ellene. Az ezzel a váddal kapcsolatos pénteki bírósági tárgyaláson az ügyész azt kérte, hogy Lev Lermant négy év büntetőtáborra ítéljék. A bíróság várhatóan hétfőn hoz ítéletet a lőszerrel kapcsolatos vádról.

Miközben Lerman, aki a Moszkvától keletre fekvő Nyizsnyij Novgorodban lakik, a kilencnapos előzetes letartóztatását töltötte, házkutatást tartottak otthonában, és a hatóságok közölték, hogy az alagsori tárolóhelyiségben 10 vadászpuska töltényt találtak. Ennek következtében Lermant lőszer birtoklásával vádolták meg, és őrizetét meghosszabbították. Lerman felesége, Olga azt állítja, hogy a töltényeket a házkutatás során helyezték el otthonukban.

“[Lerman] Többször is kifejtette a környezetének, hogy el kell hagynia Oroszországot, mert szerinte a demokrácia és az egyéni szabadságjogok hiánya miatt lehetetlen itt élni” – áll az ügyében készült jelentésben, amelyet az FSZB, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat alezredese adott ki. Lerman ügyvédje szerint a jelentést ürügyként használták fel arra, hogy védencét a lőszerrel kapcsolatos vádakkal tárgyalásáig őrizetben tartsák.

A bírák döntése, miszerint nem engedik őt korlátozásokkal szabadlábra, részben az FSZB egyik tisztviselőjének nyilatkozatán alapul. Eszerint “Lerman a feltételes szabadlábra helyezését követően azonnal el kívánja hagyni Oroszországot, és megpróbál politikai menedékjogot kérni az Európai Unió valamelyik országában”. A tisztviselő azt is megjegyezte, hogy Lermannak van egy lánya, Yulia Epstein, aki Izraelben él. A lány izraeli állampolgársággal rendelkezik és kifejezte készségét, hogy szüleit befogadja.

Haaretz

Címkék:önkény, Oroszország, Ukrajnai háború

[popup][/popup]