Nathan Sharansky: A zsidók büszkék lehetnek Zelenszkijre

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Sharansky, az egykori szovjet politikai fogoly, emberjogi harcos és világszerte ismert zsidó közéleti ember Putyin orosz elnök szavaira reagált, aki pár napja úgy nyilatkozott, hogy Zelenszkij a „zsidó nép szégyene”.

Volodimir Zelenszkij és Natan Sharansky (Forrás: Ukrán elnöki iroda)

“Sok zsidó barátom van” – mondta Putyin pénteken a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. “Azt mondják, hogy Zelenszkij nem zsidó, hogy ő a zsidó nép szégyene”. Hogy kik az ő „zsidó barátai”, arról Putyin további részleteket nem árult el. Még a hozzá közismerten lojális főrabbi,a lubavicsi Berl Lazar sem csatlakozott Zelenszkij szidalmazásához – sőt az orosz háborús propagandától is távol tartja magát.

Putyin azt állította, hogy „más zsidók szerint” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem zsidó, annak ellenére, hogy ” van benne zsidó vér”.

Putyin, a TASZSZ orosz hírügynökség szerint azt is mondta, hogy Zelenszkij “zsidó vére ellenére” “neonácikat, Hitler tanítványait helyezi piedesztálra, mint Ukrajna hőseit”. Ez része a folyamatos orosz propagandának, amely szerint Oroszország az Ukrajnában elharapózó neonácizmus megfékezésére volt kénytelen háborút indítani. Ezt az állítást tudósok és elemzők világszerte határozottan elutasítottak, mint propagandát.

Zelenszkij nem beszél gyakran zsidó származásáról, de elmondta, hogy “átlagos szovjet zsidó neveltetést” kapott, hozzátéve, hogy családja nem volt vallásos, mert “a vallás mint olyan nem létezett a szovjet államban”. Számos felmenőjét a holokausztban pusztították el, és erre többször hivatkozott mind az Oroszországgal folytatott nyilvános polémiákban, mind pedig az Izraelhez intézett segítségkéréseiben.

“Amikor az oroszok neonácikról beszélnek ” – mondta Zelenszkij nem sokkal a háború kezdete után – “csak annyit válaszolok, hogy én az egész családomat elvesztettem a háborúban, mert mindannyiukat kiirtották “.

Vlagyimir Putyin (Forrás: Wikimedia commons)

Natan Sharansky, a neves emberi jogi aktivista, aki az 1970-es és 80-as években kilenc évet töltött orosz börtönben, nyilatkozatot adott ki Putyin megjegyzéseire reagálva.

“Az ukránok büszkék lehetnek arra, hogy zsidó elnököt választottak, aki egyesíti az ukrán népet a barbár agresszióval szemben, mi zsidók pedig büszkék lehetünk arra, hogy népünk egy képviselője történelmi és jelentős szerepet játszik abban, hogy az egész világot egyesíti jövőnk védelme érdekében” – fogalmazott.

Tavaly Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy “még Hitler is zsidó származású volt”, és “a legnagyobb antiszemiták maguk is zsidók”. Szavait izraeli és más zsidó politikusok is elítélték és orosz részről ezt valamiféle bocsánatkérés is követte.

*

Figyelemre méltó, hogy változik az orosz propaganda szövege: Már nem a zsidókat általában elítélve, hanem éppenséggel a zsidókkal (állítólag) azonosulva szidalmaznak egy zsidó személyt – most éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

 

Címkék:Putyin, Ukrajna, Ukrajnai háború, Vlagyimir Putyin

[popup][/popup]