Natan Sharansky: a kormány igazságügyi csomagja nem jelenti az izraeli demokrácia végét, de nagyon problematikus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Natan Sharansky, az egykori szovjet politikai fogoly és a szovjet zsidóságért folytatott küzdelem legendás alakja határozottan állítja, hogy a Netanjahu koalíció által javasolt igazságügyi reformcsomag nem jelenti a demokrácia végét Izraelben.

Natan Sharansky

“Aggódom-e amiatt, hogy olyan diktatúrává válunk, mint a Szovjetunió vagy ma Putyin Oroszországa? Nem.” – mondta Sharansky, a Netanjahu vezette kormányok korábbi minisztere és a Zsidó Ügynökség korábbi vezetője a The Times of Israel című lapnak adott interjúban.

Ha az átalakítás a koalíció által jelenleg erőltetett formában megy keresztül, “attól még Izrael demokrácia marad” – mondta. De – tette hozzá – “sokkal keményebben kell majd harcolnunk azért, hogy helyreálljon az egyensúly a bíróság és a Knesszet között”.

“Az a tény, hogy ez a reform valójában az egyik szélsőségtől a másik szélsőséghez vezet, rossz” – mondta Sharansky. És kifejezte ellenérzését a jogszabály egyes elemeivel szemben – hangsúlyozva, hogy míg a politikai kérdésekben a politikusoké az utolsó szó, addig az emberi jogi kérdésekben a végső szó az igazságszolgáltatásé kell, hogy legyen.

Kormányellenes tüntetők dulakodnak a rendőrökkel Tel-Avivban

Kifogásolta azt a “brutális” módot is, ahogyan a reformot a parlamentben felgyorsították, és azzal érvelt, hogy egy ilyen messzemenő és fontos jogszabályt párbeszéd útján kell kialakítani, és széles körű egyetértéssel kell elfogadni.

Ugyanakkor bírálta az ellenzéket, amiért szerinte nem hajlandó tárgyalni. Sharansky úgy vélte: tévhit, hogy ismételt tüntetésekkel meghiúsíthatják a törvényhozást. Úgy vélte, az ellenzéknek inkább olyan álláspontokat kellene megfogalmaznia, amelyekről kész tárgyalni, és ki kellene emelnie a jogszabály azon aspektusait, amelyeket elfogadhatatlannak tart, részletes, koherens és elvi érveket hozva a nyilvánosság elé, hogy a lehető legnehezebbé tegye a koalíció számára a jogszabály változatlan formában történő keresztülvitelét.

Ha Netanjahu tanácsadója lenne – mondta –, hangsúlyozná a konszenzus szükségességét, és szorgalmazná, hogy a bizottsági szakaszban minden releváns szakértői véleményt hallgassanak meg és vegyenek figyelembe.

Irwin Cotler és Alan Dershowitz

“Azt mondom, hogy hívjuk meg [Alan] Dershowitzot és [Irwin] Cotlert”, két neves, szilárdan Izrael-párti jogászprofesszort, akik aggodalmakat és ellenvetéseket fogalmaztak meg a reformjavaslatokkal kapcsolatban. “Nagyon nehéz lenne olyan embereket találni, akik náluk elszántabban védenék Izraelt. Hívjuk meg őket a bizottságba, hogy halljuk, mit gondolnak a reformokról. Hívjanak meg vezető üzletembereket. Hadd magyarázzák el, mi itt a probléma”.

Amikor felvetették neki, hogy a Knesszet igazságügyi bizottságában számos szakértő szólalt fel, azt válaszolta, hogy Dershowitz és Cotler “olyan emberek, akiket nagyon nehéz lesz lesöpörni vagy elutasítani”.

Sharansky visszautasította azt a feltevést, hogy Netanjahu azért tervelte ki a jogi reformokat, hogy megússza a bírósági tárgyalást. “Remélem, hogy ez a reform nem megy át úgy, ahogy van. De azt gondolni, hogy mindez azért történik, mert Bibi Netanjahu meg akarja úszni a pert, szerintem teljesen igazságtalan, és elvonja a figyelmet a valóságtól.”

Ha azonban – hangsúlyozta Sharansky – a reform elfogadását olyan jogszabály követné, amelynek célja a miniszterelnök kimentése a jogi nehézségei alól, akkor azt meg kellene állítani. “Ha lesz olyan jogszabály, hogy egy miniszterelnököt nem lehet bíróság elé állítani, akkor az kifejezetten “Bibi Netanjahu törvénye” lenne, és le kellene állítani, mert nem lehet visszamenőleges hatálya. De tudomásom szerint jelenleg nem ez történik”.

Netanjahu számára, mondta Sharansky, ez “egy nagyon problémás kormány. Netanjahu most először van a baloldalon, a szélsőbaloldalon a kormányban a politika, a vallás és az állam kérdéseiben. Vallási és politikai értelemben baloldali, a kormány többi tagja pedig tőle jobbra van. Ez rendkívül korlátozza a mozgásterét. és nagyon erősen függ a koalíciós partnereitől.”

Ennek következtében – mondta Sharansky – “láthatjuk, hogy van egy sor szélsőséges követelés, amelyeknek nem hajlandó ellenállni: [Bezalel] Szmotricsnak jogokat adni a védelmi minisztériumban; Itamar Ben Gvir és nem a rendőrfőnök jogosult felügyelni a rendőrségi nyomozásokat. Ez már szinte paradigmaváltás, és nem tudom, hogy az emberek megértik-e, hogy ez mennyire problematikus. Nem hiszem, hogy Netanjahu hisz benne. Azért egyezik bele, hogy egyben tartsa ezt a koalíciót”.

Times of Israel

[popup][/popup]