Napi gyilkosság, gyilkossági kísérletek

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI  - Rovat: Politika

Újabb gázolásos és késeléses támadásokat, valamint kődobálást követtek el palesztinok kedden Izraelben, amelyek következtében többen megsebesültek a helyi közszolgálati rádió híradásai szerint.

JERUSALEM, ISRAEL - OCTOBER 17:  Police seen at the site of the stabbing on October 17, 2015 in Jerusalem, Israel. Since Saturday morning 3 stabbing attacks accured in Jerusalem and Hebron. Israeli Police and Security forces remain on high alert around Israel and the West-Bank.  (Photo by Ilia Yefimovich/Getty Images)

Jeruzsálem: A rendőrség az egyik korábbi késeléses merénylet színhelyén. (Fotó: Ilia Yefimovich/Getty Images)

A ciszjordániai Gus Ecionnál lévő útkereszteződésben egy palesztin sofőr behajtott autójával egy buszmegálló várakozói közé, majd kiszállt és megpróbálta késével leszúrni az ott lévő gyalogosokat.

Két izraelit, egy civilt és egy ott álló katonát könnyebben megsebesített, majd a merénylőt a helyszínre érkező biztonságiak lelőtték, a sebesülteket pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték.

Délelőtt szintén Ciszjordániában, Hebrontól délre palesztinok az út mentén kövekkel dobálták meg egy ötven éves izraeli férfi kocsiját. Ezért megállította a járművet, és kiszállt felmérni a károkat, amikor egy arra haladó teherautó halálra gázolta.

A teherautó vezetője segítségnyújtás nélkül továbbhaladt, majd feladta magát a palesztin rendőrségen. Azt állította, hogy baleset történt, és nem állt szándékában megtámadni izraelieket.

Korábban Hebron mellett a katonai rádió beszámolója szerint egy palesztin késével megtámadt egy katonát, aki könnyebben megsebesült. A közelben álló izraeli katonák a támadóra lőttek, aki később belehalt sérüléseibe.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen “harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik.     A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta.

 

Címkék:palesztin merénylet

[popup][/popup]