Nagy Britannia: felavatták az első ortodox női rabbit

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Külpolitika, Politika

Az úttörő szerepben megjelenő Dina Brawer jogosult halachikus kérdések megválaszolására, szertartásokon való közreműködésre, tanításra és lelki gondozásra. Brawer úgy nyilatkozott, hogy szerepmodellt kíván nyújtani a többi nőknek: minderre ők is képesek lehetnek.

Dina Brawer

Négy évnyi intenzív tanulást követően kapta meg rabbidiplomáját Dina Brawer, aki Rabba Dina néven gyakorolja majd hivatását. (Rabba: a rabbi szó női változata – A szerk.)

Rabba Dina nők számára szervezett négyéves ortodox zsidó képzési programban vett részt a New York-i Yeshivat Maharat szervezésében.

Szmicháját (rabbidiplomáját) a képünkön szereplő Dr. Daniel Sperber rabbi írta alá, miután Dina két óra hosszan tartó vizsgát tett Londonban.

Az esetről tudósító Jewish Chronicle tudósítójának Rabba Dina azt nyilatkozta, hogy először 2013-ban gondolt arra, hogy rabbi lesz.

A milánói születésű Rabba Dina a Zsidó Ortodox Feminista Szövetség (Jofa) szigetországi szervezetének alapítója, és az elmúlt években azért dolgozott, hogy a nők szerepe, befolyása erősödjék az ortodox közösségekben.

A nyár folyamán Rabba Dina több londoni zsinagógában tart majd sabbati drósét. Július 8-án a tiszteletére rendezett díszvacsorán vesz részt. Férjével, Naftali Brawer rabbival és a családdal az év második felében költözik az Egyesült Államokba.

A rabbinő természetesen csak a modern ortodoxia egy szegmensében elfogadott jelenség, de ezzel az avatással minden bizonnyal sikerült tágítani a határokat.

A Jewish Chronicle cikkét Bassa László fordította

Címkék:modern ortodoxia, rabbinő

[popup][/popup]