Muszlim hívők megkapták a zsinagóga kulcsát, miután mecsetük leégett

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika

A Mexikói-öböl partján fekvő, Texas állambeli Victoriában számos templom található, de csak egy zsinagóga és egy mecset működött egészen az elmúlt napokig, amikor az utóbbi épületében rejtélyes körülmények között tűz ütött ki.

Victoria városközpontja

Most a zsinagógából bizonyos értelemben mecset lett: a kulcsokat megkapták a muszlim hívők, hogy ott imádkozhassanak addig, amíg az új mecset megépül.

„IIt mindenki ismer mindenkit, én is személyesen ismerek olyanokat, akik a mecsetbe jártak, és együttérzek velük” – mondta Robert Loeb, a reformzsidó Bnai Israel közösség helyi vezetője.

A szomorú esemény másnapján a mecset szomszédságában gyűltek össze a város különböző felekezethez tartozó polgárai. Helyi adományokból és a GoFundMe internetes portál felhívására néhány nap alatt mintegy 900 ezer USD gyűlt össze az épület újjáépítésére. A gyűlésen a zsidó Anti Defamation League (ADL – a legnagyobb zsidó antirasszista szervezet Amerikában) délnyugati szervezete is képviseltette magát.

A tűzeset okai nem ismeretesek.

„A zsidó közösség képviselői felkerestek otthonomban, és átadták a kulcsokat” – nyilatkozta Shahid Hashmi sebészorvos, aki egyike volt a 2000-ben épült mecset alapítóinak.

A 65 ezer lakosú város vallási vezetői tartják egymással a kapcsolatot. Néhány éve három hetes fesztivált rendeztek, amelynek keretében a hívők – zsidók, muszlimok, keresztények – felkeresték más felekezetek templomait.

„A város lakóit megrázta a szomorú esemény, a zsidók pedig különösen szolidárisak a mohamedánokkal” – folytatta Loeb. „Amikor ilyen szerencsétlenség történik, össze kell tartanunk”, majd hozzátette: „Talán 20–30 zsidó és mintegy száz muszlim él itt. Bőségesen jut hely utóbbiak számára is.”

A Forward cikkét Bassa László fordította.

 

[popup][/popup]